Multitasking i neisplaniran dan su recept za propast!?

Autor: Badema Durkić

Kako kvalitetno koristiti planer?

Čika Džim Ron je rekao: „Ne započinjite svoj dan dok ga ne završite na papiru.“

Šta bi to trebalo da znači? Pa u suštini da planiramo svaki dan unaprijed kako bismo ostvarili našu maksimalnu dnevnu produktivnost. Kada se organizujete kako treba, mnogo više uradite, a u isto vrijeme i puno više uživate u životu. Poenta je da kada isplaniramo šta želimo da uradimo tokom dana, drugačije pristupamo samom danu. Nema lutanja, razvlačenja, možda ću sada, možda poslije a najčešće to bude nikad.

Kako se riješiti (štetne) navike odugovlačenja pri radu?

  1. Koristite jedan planer za sve obaveze

Jedan privatni, drugi poslovni, treći fitness planer,… Ne radite to. Bolje pokušajte sve obaveze zapisivati u jedan. Postoji veća šansa, ukoliko koristite jedan planer, da neće doći do zabune oko dnevnih zadataka.

  1. Svaki dan odvojite vrijeme za planiranje

Kako bi planer efikasno koristili, trebate odvojiti vrijeme za planiranje. Da li je to svako jutro ili svaku večer, ostaje na vama. Ali planiranje sutrašnjeg ili današnjeg dana uvrstite sebi kao svakodnevnu naviku. Ne zaboravite da je dosljednost ključna, istraživanja su pokazala da je potrebno čak i do dva mjeseca da razvijemo novu naviku.

  1. Fokusirajte se na najbitnije zadatke

Dosta nas prilikom formiranja to-do liste stavlja na hrpu različite stavke – od onih najvažnijih, kompleksnih zadataka do onih manje bitnih. Tako da nam se desi da uradimo manje bitne zadatke, koje ne zahtjevaju prevelik napor, a završimo dan sa gledanjem u popis bez osjećaja zadovoljstva, jer, ipak, nismo “pojeli koru torte” – odradili teže i primarne zadatke.

Poenta to-do liste je da ispunimo naše dnevne zadatke. Pokušajte veće i kompleksnije zadatke “razbiti” na manje i jasnije zadatke. One najbitnije uvijek upišite u dio TOP 3 PRIORITETA. I zapamtite; Fokusirajte se na jedan po jedan zadatak – multitasking je recept za propast.

  1. Koristite terminski plan dana

Terminski plan nam osigurava nesmetan i uredan radni dan. Glavno postignuće rasporeda je da imamo sve unaprijed planirano. Zahvaljući njemu male su šanse da zakasnimo na neki sastanak te da zanermarimo naše obaveze. Usput, spriječavamo gubitak vremena i energije, usmjeravamo našu pozornost na jednu po jednu stvar.

  1. Pratite dnevne navike

Jedna od super stvari koje možete imati u svom planeru je praćenje dnevnih navika. Postoji jedna cijela nauka o dnevnim navikama, kako da ih izgradimo, kako da ostanemo motivisani i dugoročno ustrajni. Ali ukoliko želite stvoriti dnevne navike ključno je da ih mjerite te pratite napredak. To je način da se držimo odgovornima i da nas drži fokusiranim na naše ciljeve. Također u našim planerima možemo vidjeti da li napredujemo ili stojimo u mjestu.

  1. Upišite godišnje ciljeve

U svakom trenutku možete ostvariti svoje ambicije – samo trebate napraviti plan i postaviti realne ciljeve. Ciljevi nam daju smjer, odnosno znamo prema čemu težimo, upućujući nas ka uspjehu. Koliko puta ste sebi rekli: „Trebao bih da radim više“. Odlično! Zadržimo se na tome. Kada kreirate ciljeve, vaši snovi postaju stvarni. Sljedeći logičan korak je poduzimanje akcije.

  1. Vježbajte svoju kreativnost

Postavljanje čvrstog rasporeda za sve svoje obavezne aktivnosti na poslu i kod kuće pomaže vam da nađete vremena za kreativne poduhvate kao što je učenje novih vještina ili bavljenje hobijem.

  1. Šta sam danas naučio/la?

Svaki dan trčimo, s jednog mjesta na drugo. I tako nam teku dani, a mi zaboravljamo pa i one dobre lekcije koje svakodnevno naučimo. Zbog toga bi dobro bilo svaki dan da zapišemo pa barem jednu dobru stvar koju smo naučili ili čuli. Da to uradimo Sebi i za Sebe.  Neke od tema koje možete pisati: šta je bilo najzanimljivije što sam pročitao danas, šta sam ranije mislio da je istina, a sada znam da nije uredu, koja je stvar koju sam danas naučio, a mogao bih je koristiti u budućnosti…

  1. Zahvalnost dana

Može se obaviti u bilo koje doba dana, ali bih vam preporučila da to uradite ujutru prije početka radnog dana. Zašto? Istinska zahvalnost nam ostaje tokom našeg cijelog dana, izazivajući domino efekat optimizma s kojim možete pristupiti svom poslu, svojim klijentima, porodici i svim drugima s kojima se sretnete. Psihološki je nemoguće istovremeno osjećati stres i zahvalnost. Drugim riječima, zahvalnost je pobjeda kako god pogledate.

  1. Budite realni

Planer nam može pomoći u upravljanju vremena i ostvarivanju bolje produktivnosti, ali prilikom planiranja trebamo biti realni. Bit će dana kada nećemo stizati riješiti sve obaveze sa naše savršeno isplanirane to-do liste, i to je okej. Nemojte zaboraviti da uživate u svom životu.

Pojednostavite svoj život. Učinite svoj planer svojim ličnim pomoćnikom. Ukoliko još niste, možete da naručite Targerove planere na sljedećem linku: TARGER PLANERI