Kako znati koja je socijalna mreža najbolja za vašu kompaniju

7 Marta, 2022

PREVOD: AMAR GEGIĆ

Prije nego uskočite u svijet socijalnih mreža zapitajte se na šta ciljate.

Prilikom otvaranja naloga na društvenim mrežama vaše kompanije, trebali biste razmotriti ko je vaša ciljna publika i gdje vam je dostupna. Međutim, ne možete biti svuda odjednom. Dakle, s obzirom na ograničene resurse vaše kompanije, evo kako da znate koje platforme društvenih mreža treba da budu vaše prve ili one kojima ćete posvetiti najviše resursa.

Twitter: Investitori to vole.

Ako ciljate na investitore da finansiraju vašu kompaniju, Twitter je vjerovatno najefikasniji način da to učinite. Sada da budem jasan: Twitter nije najbolji način za privlačenje investitora – toplo predstavljanje jeste, posebno ako je osoba koja piše opis neko kome investitor vjeruje ili čak neko u koga je ranije ulagao. Takav opis će biti znatno smisleniji i efikasniji od umrežavanja na Twitteru.

Međutim, ako bih morao da izaberem jednu platformu društvenih medija za ciljanje investitora, izabrao bih Twitter. Kultura na Twitteru je vrlo opuštena i možete se povezati s gotovo bilo kim. Možete zamisliti kakav sam šok osjetio kada su me poznate ličnosti poput Alise Milano i Elen pratile na Twitteru. Poenta je da ako ispravno koristite Twitter, a ne samo da bi se promovisali, nebo je granica s kim se možete povezati.

Facebook: Neće nestati uskoro.

Ako ste obična prodavnica ili niskotehnološki biznis, razmislite o tome da povećate svoje prisustvo na Facebooku. Možete koristiti Facebook za dijeljenje relevantnog sadržaja iz industrije i interakciju s onima koji prate i komentiraju vaše objave. Dok Facebook polako postaje nebitan mlađoj generaciji, i dalje je super relevantan za kompanije čiji stariji korisnici još uvijek koriste Facebook.

Instagram: Ako tražite talenat, ova aplikacija je vaš prijatelj.

Ova aplikacija je odlična za pokazivanje vaše interne kompanijske kulture. U današnje vrijeme, kompanije će učiniti sve da zaposle vrhunske talente, ali će učiniti još više da zadrže taj talenat. Jedna strategija koja je vjerovatno najefikasniji način da zadržite zadovoljstvo svojih zaposlenika je kultura kompanije.

Druge kompanije mogu vrhunskim talentima ponuditi i hiljadu dolara više plate, ali ako rado dolaze na posao svaki dan, neće napuštati tako brzo. Jednom kada imate nevjerovatnu kulturu kompanije, sada su vam potrebni potencijalni zaposleni da je vide. Najbolja platforma za to? Instagram, sa počasnim priznanjem za TikTok.

TikTok: Nemojte ga odbaciti.

Ako ste napravili proizvod koji je relevantniji za mlade odrasle osobe, ili ako ciljate na djecu, nemojte gubiti vrijeme na Facebooku ili Twitteru. Čak i Instagram zauzima pozadinu, a TikTok je pokretač.

Znam šta misliš. “TikTok? Za posao?” Iste riječi su ranije izrečene za Facebook, Twitter, LinkedIn i sve druge društvene platforme. Dakle, da, TikTok. Za posao. Upravo sada, dok pišem ove riječi, TikTok doživljava hiper-rast.

LinkedIn: Savršeno za umrežavanje.

Rekao bih da bi LinkedIn bila druga platforma koju biste trebali koristiti nakon što odaberete jednu od gore navedenih. LinkedIn je odličan za mnoge stvari. Odličan je za upotpunjavanje ljudskih karijera. Odličan je za povezivanje s ljudima u industriji. LinkedIn je odličan za pronalaženje i približavanje radnika, kao i potencijalnih partnera za vaš posao.

Sve u svemu, rekao bih da biste trebali imati osnovnu prisutnost na većini stranica društvenih medija uključujući Facebook, Twitter, Instagram, YouTube i LinkedIn. Možete otvoriti profil svuda, ali dodijelite resurse platformi koja će vam donijeti najbolje rezultate ovisno o tome gdje se vaša publika nalazi.

Suština je da imate ograničene resurse i da ih morate efikasno koristiti. Također ne možete priuštiti da ne budete prisutni na društvenim mrežama. To vam kvari ugled. Dakle, pitanje je, kako uravnotežiti te dvije suprotstavljene realnosti i odlučiti koje su platforme najbolje za vas?

Članak “How to Know One Which Social Media Platform Is the Right for Your Company” autora Hillel Fuld-a preveden je sa portala Inc.

Targer
Engineering & Consulting
Mi smo Vaš saputnik do efikasne i izvrsne organizacije
+387 33 846 213
+387 61 100 526
PRATITE NASZapratite nas na društvenim mrežama
Sve informacije i dešavanja možete dobiti putem naših profila na društvenim mrežama.
AVANTAGEHeadquarters
Organically grow the holistic world view of disruptive innovation via empowerment.
OUR LOCATIONSWhere to find us
https://targer.ba/wp-content/uploads/2019/04/img-footer-map.png
GET IN TOUCHAvantage Social links
Taking seamless key performance indicators offline to maximise the long tail.

Targer Engineering & Consulting | Tvornička 3 | 71000 Sarajevo, Bosnia and Herzegovina | Tel. +387 33 846 213 | E-mail: [email protected] | Impressum
©2015-22 Targer. All Rights Reserved.

Targer Engineering & Consulting
Radon Plaza Business Center
Tvornička 3,
Sarajevo, 71000,
Bosnia and Herzegovina
Tel. +387 33 846 213

E-mail: [email protected]
Impressum
©2015-22 Targer. All Rights Reserved.