Gdje se nalazi industrijsko održavanje u BiH?

5 Aprila, 2022

AUTOR: BADEMA DURKIC

Tehnologija i tehnološki procesi temelj su svake ozbiljne proizvodnje. Potreba za što većom proizvodnjom, bilo masovnom ili maloserijskom, potaknula je razvoj novih tehnologija i proizvodnih procesa u cilju što brže, produktivnije i kvalitetnije proizvodnje. Održavanje tehničkih sistema (mašina i uređaja), odnosno sredstava za rad, kao funkcija i dio procesa proizvodnje zauzima danas važno mjesto u proizvodnom sistemu svake kompanije.

Vrlo rijetko u našoj Bosni i Hercegovini se dešavalo da se okupe stručnjaci iz oblasti održavanja, te smo zbog toga došli do ideje da organizujemo prvu jedinstvenu stručno-poslovnu konferenciju na temu industrijskog održavanja.

Zbog nepostojanja podataka na temu održavanja, kompanija Targer E&C je odlučila da sprovede vlastito istraživanje prije konferencije. Cilj istraživanja je da osvjeste industriju BiH o trenutnom stanju industrijskog održavanja. To istraživanje je otvorilo razna polja o kojima se razgovaralo na konferenciji.

Prikupili smo podatke od 52 industrijske kompanije iz Bosne i Hercegovine, koje su različite veličine po broju zaposlenika i oblasti u kojoj djeluju.  Na ovaj način smo obuhvatili i kompanije koje djeluju u metalskoj industriji, zatim automobilskoj industriji, drvnoj industriji, namjenskom industriji, PVC i ALU stolarija i sl.

Kroz našu anketu i 36 pitanja obradili smo najvažnija područja industrijskog održavanja kao što su: namjenska služba održavanja, uposlenici u službi održavanja, mašinski park i postrojenja, osposobljenost radne snage, efikasnost službe održavanja te lean alati u održavanju.

Nakon svih prikupljenih i obrađenih podataka zaista možemo reći da imamo jednu vrlo kvalitetnu sliku najčešćih problema sa kojima se suočavaju službe održavanja. Izuzetno nam je zadovoljstvo što smo imali priliku da na konferenciji Targer MaintCon 2022 na kojoj je učestvovalo preko 75 direktora i rukovodioca odjela za održavanje predstavimo rezulatate ovog istraživanja.

Kakvo je trenutno stanje, koji su aktuelni trendovi i izazovi industrijskog održavanja te pravci djelovanja u BH industriji sve ste to mogli saznati na konferenciji Targer MaintCon 2022.

Vidimo se na narednoj Targer MaintCon konferenciji.

Targer
Engineering & Consulting
Mi smo Vaš saputnik do efikasne i izvrsne organizacije
+387 33 846 213
+387 61 100 526
PRATITE NASZapratite nas na društvenim mrežama
Sve informacije i dešavanja možete dobiti putem naših profila na društvenim mrežama.
AVANTAGEHeadquarters
Organically grow the holistic world view of disruptive innovation via empowerment.
OUR LOCATIONSWhere to find us
https://targer.ba/wp-content/uploads/2019/04/img-footer-map.png
GET IN TOUCHAvantage Social links
Taking seamless key performance indicators offline to maximise the long tail.

Targer Engineering & Consulting | Tvornička 3 | 71000 Sarajevo, Bosnia and Herzegovina | Tel. +387 33 846 213 | E-mail: [email protected] | Impressum
©2015-22 Targer. All Rights Reserved.

Targer Engineering & Consulting
Radon Plaza Business Center
Tvornička 3,
Sarajevo, 71000,
Bosnia and Herzegovina
Tel. +387 33 846 213

E-mail: [email protected]
Impressum
©2015-22 Targer. All Rights Reserved.