Kako strateški odabrati lokaciju vašeg narednog biznisa

6 Maja, 2022

PREVOD: VEDAD HODŽIĆ

Ako doživljavate uspjeh kao vlasnik biznisa, možete biti inspirisani da proširite svoje vidike i povećate profit otvaranjem dodatnog prodajnog mjesta na novom tržištu. Samo budite oprezni da pristupite procesu selekcije nove lokacije na isti način kako ste to radili i sa svojim prvim biznisom. Ako ne razmislite dovoljno o svojoj odluci, možete se naći u problemima u budućnosti.

Kada birate svoju narednu lokaciju, postoji nekoliko stvari o kojima treba razmisliti prije nego se otisnete ka uspjehu. Na primjer, da li demografija lokacije oslikava vašu ciljanu publiku? Tražite li veliku parcelu za proizvodni pogon ili malu za poslovnu zgradu? Gdje je vaša konkurencija locirana? Odgovorom na ova pitanja možete dobiti bolju sliku onoga što tražite.

Evo 4 ključna razmatranja koja će vam pomoći odabrati najbolju lokaciju za vašu narednu poslovnu priliku:

  1. Razvoj radne snage

Vaša radna snaga će biti integralan dio vaše kompanije. Kao takva, razmatranje prilika za razvijanje radne snage vam može pomoći da suzite izbor pri biranju lokacije. Na primjer, da li ekonomija u regiji podržava priuštivo stanovanje i razumne cijene života? Hoće li zaposlenici imati pristup školama, muzejima, parkovima i igralištima?

Iako možda planirate unajmljivati ljude izdaleka, bitno je promisliti šta je potrebno vašem biznisu. ‘’Čak i sa porastom rada na daljinu, vaši planovi za širenje biznisa bi trebali uobziriti kapacitet talenata u prospektivnoj regiji,’’ piše Subash Alias, izvršni direktor Missouri Partnership-a u članku časopisa Chief Executive. ‘’ Neke uloge se mogu obavljati sa bilo kog mjesta, ali mogu vam trebati i lokalni uposlenici koji mogu vozariti do vaše nove lokacije tokom radne sedmice.’’

Tako da, razmislite kakve kvalitete želite da imaju vaši novi zaposlenici. Trebaju li biti kreativni? Fleksibilni? Inovativni? Trebaju li dijeliti istu viziju i ciljeve kao vaša kompanija? Tragajte za lokacijom sa radnom snagom koja se poklapa sa vašim idealnim zaposlenicima. Ako pronađete zajednicu koja se dobro uklapa u vašu viziju, lakše će vam biti zaposliti i regrutovati nekoga.

  1. Vaš biznis model

Vaš biznis model je još jedan bitan faktor koji treba razmotriti. Šta vam treba sa stanovišta svakodnevnih operacija? Matt D’Angelo, freelancer pisac o malim biznisima, nudi ovaj primjer: ‘’Ako radite u industrijskom sektoru, ili imate biznis koji prima velike količine dobara, odaberite lokaciju sa skladišnim prostorom i jednostavnim opcijama za dostavu za klijente i kupce. Biznis koji se specijalizira u isporuci i skladištenju dobara treba određene strukturalne pogodnosti, poput pristaništa za utovar.’’

Također bi trebali procijeniti infrastrukturu lokacije koju razmatrate. Da li razmatrate postojeći objekat? Ima li mogućnost da podrži visoko tehnološke potrebe vašeg biznisa? Ima li centralno grijanje, hlađenje i ventilaciju? Stepenice i lift? Ako razmatrate gradnju na novoj parceli, ima li dovoljno prostora za parking? Hoće li biti jednostavno zaposlenicima, kupcima i dobavljačima da dođu do vas? Da li je parcela certificirana i spremna za gradnju?

Konačno, htjeti ćete istražiti uspjeh – ili nedostatak istog – prijašnjih biznisa na istoj lokaciji. Ako je nekoliko biznisa propalo u istom području, trebali bi to istražiti i saznati zašto. Ako postoje šanse da ćete i vi propasti iz istog razloga, htjeti ćete tražiti neku drugu lokaciju.

  1. Skriveni troškovi

Vaša lokacija treba da se uklapa u vaš budžet, i to uključuje bilo kakve skrivene ili iznenadne troškove. Možda mislite da to ne treba ni spomenuti, ali cijena iznajmljivanja prostora nije sve što treba uzeti u obzir kada je u pitanju novac. Kada birate lokaciju, morate također uzeti u obzir skrivene troškove poslovanja. Renovacije, porezi, minimalne plate, i ekonomski podsticaji su faktori koji mogu povećati vaš trošak, ili vam uštediti novac.

Skrivene stvari koje mogu uticati na troškove vašeg startup-a mogu varirati u zavisnosti od lokacije. Na primjer, lokalni porezi na poslovanje i imovinu variraju od države do države. Također ćete možda morati navigirati kroz neočekivane troškove renoviranja ili gradnje, poput instalacije sistema za filtriranje vode ako je regionalna opskrba vodom previše bogata mineralima. Ako birate područje koje je zloglasno skupo, vjerovatno ćete morati zaposlenicima ponuditi konkurentne plate. Naposljetku, 67% zaposlenih na puno radno vrijeme u SAD-u očekuje da njihove plate uobzire cijenu života.

  1. Potrebe reklamiranja i marketinga

Lokacija također može uzeti u obzir vaše troškove i planove marketinga i reklamiranja. Način na koji reklamirate svoj biznis će varirati u zavisnosti od demografije tog područja, u zavisnosti od godina, zanimanja, i prihoda u domaćinstvima. Ako zajednica nije dobra publika za vaš biznis, možda ćete trebati potrošiti više na marketing ili razmotriti drugu lokaciju.

Bitno je razmišljati o mjestima u smislu razvoja, također. Ako ste ugniježdeni između nekoliko većih prodavnica ili se nalazite na 20. spratu nebodera, teško ćete privući kupce.

Možete pronaći mjesto za biznis koje nije u pogodnoj, ili visoko prometnoj lokaciji. Ako je tako, možda morate kompenzirati nekako. To može zahtijevati dodatni marketing tako da vaši kupci znaju gdje i kako vas pronaći. Online reklamiranje, printane reklame, website-ovi, i platforme za društvene medije su korisni alati za to.

Ako razmišljate o širenju vašeg biznisa, na pragu ste jednog vrlo zanimljivog perioda. Ali prije nego odaberete svoju narednu lokaciju, bitno je razmotriti koje prilike za razvoj radne snage su dostupne, kakav vaš biznis model treba biti da bi uspjeli, koji skriveni troškovi se mogu pojaviti, i kako lokacija može uticati na vaše planove za marketing i reklamiranje. Jednom kada uzmete u obzir sve ove faktore, biti ćete u boljoj poziciji da izaberete najbolju lokaciju za vaš biznis.

Članak ‘’How To Strategically Select Your Business’ Location’’, autora Rhett Power-a, preveden je sa portala Forbes.

Targer
Engineering & Consulting
Mi smo Vaš saputnik do efikasne i izvrsne organizacije
+387 33 846 213
+387 61 100 526
PRATITE NASZapratite nas na društvenim mrežama
Sve informacije i dešavanja možete dobiti putem naših profila na društvenim mrežama.
AVANTAGEHeadquarters
Organically grow the holistic world view of disruptive innovation via empowerment.
OUR LOCATIONSWhere to find us
https://targer.ba/wp-content/uploads/2019/04/img-footer-map.png
GET IN TOUCHAvantage Social links
Taking seamless key performance indicators offline to maximise the long tail.

Targer Engineering & Consulting | Tvornička 3 | 71000 Sarajevo, Bosnia and Herzegovina | Tel. +387 33 846 213 | E-mail: [email protected] | Impressum
©2015-22 Targer. All Rights Reserved.

Targer Engineering & Consulting
Radon Plaza Business Center
Tvornička 3,
Sarajevo, 71000,
Bosnia and Herzegovina
Tel. +387 33 846 213

E-mail: [email protected]
Impressum
©2015-22 Targer. All Rights Reserved.