Bilo jednom u Hannoveru

15 Juna, 2022

Autor: Tarik Kadrispahić

Bili smo i ove godine na sajmu Hannover Messe. Mi, mislim na ekipu Targera, skupa sa prijateljima i partnerima iz još nekoliko BH kompanija. A kad kažem i ove godine, onda treba spomenuti da smo zadnji put bili 2019. godine, kad je sajam zadnji put pred Covid pometnju i održan.

Sajam Hannover Messe je svjetski sajam br. 1 kada je riječ o industrijskim tehnologijama. Pošto ovaj sajam nema specijalizaciju za određenu konkretnu tehnologiju ili oblast, on se smatra generalnim sajmom tehnologije. Stoga njegova ključna misija nisu toliko umrežavanje sa poslovnim partnerima ili praktičan uvid u konkretne proizvode i usluge. Njegova ključna misija je budućnost. Budućnost industrije. Tehnike. Tehnologije. Nauke. Ekonomije. Društva. Neki bi rekli: širenje horizonata. Otvaranje uma. Sticanje novih perspektiva.

Sajam je prvi put održan 1947. god. i od tada je do pandemije predstavljao glavni godišnji događaj njemačke industrije, a kako je Njemačka međunarodno i izvozno orijentisana, prerastao je u svjetski događaj. Iza sajma stoji sami vrh njemačke države. Na marginama sajma se okupe svi relevantni faktori odlučivanja na krojenju njemačke ekonomske i tehnološke politike. Tako npr. upravo je na sajmu Hannover Messe 2011 uz prisutvo kancelarke prvi put proglašena era Industrije 4.0, tj. pokretanje platforme za digitalizaciju i umrežavanje tvornica i svih njenim sastavnih dijelova. Put ka Smart Factory, kako bi se moglo reći.

Ove godine je sajam samo blijeda sjena rekordnog sajma iz 2019. god. Krize su učinile svoje, ovakve manifestacije se u zemlji tvrde “lockdown” politike tek polako na mala vrata vraćaju u normalnost. Stoga će se ovaj sajam vjerovatno još nekoliko godina vraćati na svoj standardni kolosjek.

Primjera radi, ove je godine na sajmu bilo prisutno oko 2.500 izlagača, dok je rekordne 2019. god. bilo oko 6.500. Ove je godine bilo popunjeno jedva 13 hala, od oko 30 s koliko ih ovaj “grad u gradu” raspolaže. To se moglo osjetiti i na atmosferi. Što kaže jedan od kolega učesnika: ove mi godine fale ona silna čudesa, performansi, spektakli (kojima je obilovao baš HM 2019).

Jednom redovnom posjetiocu sajma u Hannoveru je teško zamisliti da na sajmu ne nastupaju giganti njemačke industrije poput firmi Kuka ili Volkswagen. A i ove godine prisutni giganti poput firmi Siemens, Bosch, ABB, SEW i Festo, imale su značajno manje i skromnije prezentacije.

Bosna i Hercegovina ovaj put nije imala svoj zajednički štand, što je bila redovna praksa da VTK BiH nekoliko godina pred Covid krizu organizira. Od pojedinačnih kompanija iz BiH, jedino je sa štandom bila prisutna firma Steel Project iz Novog Travnika. Nažalost, štand je ostao prazan jer se kratko pred sajam u firmi desila iznenadna situacija koja ih je spriječila u dolasku. U svakom slučaju, vrlo pohvalan i hrabar potez ove firme, nastupiti tamo gdje se sama krema okuplja.

Srbija je po običaju imala zajednički štand svojih nekoliko kompanija, dok je iz Hrvatske bilo također prisutno nekoliko firmi, uglavnom pojedinačno po sektorima. Ostao mi je u sjećanju odličan štand firme Končar. Zemlja partner sajma ove je godine bila Portugal, pa je stoga bilo prisutno mnogo firmi iz ove zemlje. Naredne će godine zemlja partner biti Indonezija. Mnoge su druge države imale svoje zajednički grupisane štandove, od kojih su mi se svojim brojem posebno isticali izlagači iz Turske i Poljske. Zanimljivo je da je i Katar imao vrlo velik izlagački prostor, a fokus im je uglavnom bio na investiranju u tu zemlju.

Dvije ključne teme ovogodišnjeg sajma su bile trenutno neizostavne u industriji razvijenog dijela svijeta, a to su digitalizacija i održiva energetika. Ova je druga tema posebno povezana i sa trenutnom svjetskom krizom usljed rata u Ukrajini. Dok je prva tema ustvari samo nastavak nikad do kraja realizirane priče o Industrie 4.0.

Kako je sajam ove godine bio manjeg obima, svi prisutni iz naše male ekspedicije su imali mnogo vremana za ostvarivanje poslovnih kontakata i upoznavanje sa novim tehnologijama. Dobili smo mnoštvo ideja i poslovnih mogućnosti, jedno što je sad, kao i nakon svakog sajma, te mogućnosti potrebno dobro filtrirati.

U svakom slučaju, Targer će uskoro izaći na tržište sa konkretnim proizvodima i uslugama koje su rezultat ideja ili umrežavanja na ovom sajmu. To vrijedi i za ostale firme, ali o tome će oni više. Ovdje ću još spomenuti firmu u kojoj sam suosnivač, Frontline d.o.o. Ta se firma bavi opremanjem proizvodnih pogona, pa će nakon sajmu BH i regionalnom tržištu ponuditi određene vrlo napredne proizvode i usluge.

Sama ekspedicija je prošla odlično. Pored sajma, nas 15 iz firmi Vispak, Emsol, Bojo Metal, Mašinski Fakultet Sarajevo, Targer i Frontline smo posjetili i proizvodne pogone, muzeje, tematske parkove, a bilo je naravno i šopinga. Svim saputnicma želim iskazati jedno veliko hvala na zajedničkim poslovnim akcijama, na druženju, na humoru. Također im želim odati priznanje jer su i pored svojih nabijenih poslovnih obaveza našli načina, vremena, snage i hrabrosti da se skupa s nama zapute u izviđanje budućnosti.

Vidimo se naredne godine. Save the date: Hannover Messe 2023: 17-21.04.2023.

Targer
Engineering & Consulting
Mi smo Vaš saputnik do efikasne i izvrsne organizacije
+387 33 846 213
+387 61 100 526
PRATITE NASZapratite nas na društvenim mrežama
Sve informacije i dešavanja možete dobiti putem naših profila na društvenim mrežama.
AVANTAGEHeadquarters
Organically grow the holistic world view of disruptive innovation via empowerment.
OUR LOCATIONSWhere to find us
https://targer.ba/wp-content/uploads/2019/04/img-footer-map.png
GET IN TOUCHAvantage Social links
Taking seamless key performance indicators offline to maximise the long tail.

Targer Engineering & Consulting | Tvornička 3 | 71000 Sarajevo, Bosnia and Herzegovina | Tel. +387 33 846 213 | E-mail: [email protected] | Impressum
©2015-22 Targer. All Rights Reserved.

Targer Engineering & Consulting
Radon Plaza Business Center
Tvornička 3,
Sarajevo, 71000,
Bosnia and Herzegovina
Tel. +387 33 846 213

E-mail: [email protected]
Impressum
©2015-22 Targer. All Rights Reserved.