Hej Elone, jesu li dosadne cigle bile previše dosadne?

15 Juna, 2022

PREVOD: AMAR GEGIĆ

Kao prvo, želim reći da sam pristalica Elona Muska. Ima dana kada je jedino što me izvuče iz kreveta čitanje nečeg novog o Muskovoj viziji održivosti, putovanja u svemir i još mnogo toga. Međutim, biti podržavatelj znači da ne mogu samo slijepo slijediti Muskovu viziju; to rade fanovi.

Prošlo je dosta vremena otkako sam išta napisao, uglavnom zato što u CleanTechnici ima toliko sjajnih pisaca da jednostavno ne osjećam potrebu. Konačno, nešto me je isprovociralo do te mjere da sam morao ponovo pisati, i skoro mi je žao što moram reći da se radi o Twitteru. Sada se sigurno ne bih kladio protiv Elona Maska da Twitter učini profitabilnijim, a da bude više u skladu sa “slobodom govora”. Međutim, koliki je oportunitetni trošak da Musk uloži vrijeme, trud i milijarde u Twitter?

Kada je Elon Musk izjavio da će Boring Company besplatno staviti cigle na raspolaganje za jeftine stambene projekte, skočio sam kroz solarni krov. Zamišljao sam Teslu ili neku drugu kompaniju Elona Muska kako uznemiruje stambenu industriju, koja je industrija mnogo veća od automobila ili skladištenja energije. Kompresovani zemljani blokovi sa solarnim krovom bili bi pravi poremećaj u industriji.

Nažalost, bila je to briljantna ideja koja je stavljena u zadnji plan. Neko vrijeme je to čak izgledalo razumno jer je Musk već imao toliko poduhvata, ali onda je otišao i kupio Twitter! Naravno, odavno je poznato da Musk voli Twitter; tako se on izražava. Međutim, brine me da se to ne poklapa sa pokretom za koji sam mislio da je započeo.

Činilo se da je pokret koji je pokrenuo uglavnom zasnovan na tome da bude apolitičan i da koristi nauku za rješavanje najtežih svjetskih problema. E sad, možda se Twitter nekako tu uklapa, ali nadam se da mu ovaj trud neće oduzeti previše vremena i resursa. Nadajmo se da može ponovo kreirati Twitter kako bi bio dopušten slobodan govor i dozvolio da ga vodi neko drugi, možda na demokratski način.

Želim vidjeti Elona Muska kako preuzima stanovanje. Ako ima vremena za Twitter, ima vremena i za stanovanje. Takođe bih volio da ga vidim kako pogriješi na strani da bude apolitičan. Možda sam sve pogrešno shvatio. Ako je tako, recite mi s poštovanjem u prostoru za komentare. Ili možda odgovorite na pitanje na šta je još Elon Musk trebao potrošiti 43 milijarde dolara?

Napomena urednika: Također bih istaknuo da je Musk više puta rekao da se ne može pozabaviti električnom avijacijom ili HVAC jer nije imao vremena ili mentalnih kapaciteta. Uskakanje u Twitter kanalizaciju i oslobađanje kanalizacijskih pacova čini se mnogo više ometajućim, otupljivim, kontraproduktivnim poduhvatom od električne avijacije, HVAC ili Boring Bricks. Čak 43 milijarde dolara, pa, moglo je učiniti mnogo za unaprjeđenje rudarstva i rafiniranja minerala baterija (kao što bi neko mogao reći), kritične infrastrukture za punjenje električnih vozila (ne, mreža Superchargera nije dovoljna), ili rješavanje gladi u svijetu (što bi očigledno koštalo samo 6 milijardi dolara, a plan je objavljen za sve da ga pregledaju). Ali, hej, pretpostavljam da je čak i Musku dozvoljena kriza srednjih godina ili tri, a na njega su u posljednje vrijeme očito utjecali neki krajnji desničari jer nastavlja papagajski ponavljati smiješne, davno razotkrivene teorije zavjere od istih ljudi koji su gurali Pizzagatea i koji glasaju za političara koji je optužen za ubistvo svoje žene (i užasan posao prikrivajući to).

Članak „Hey Elon, Were Boring Bricks Too Boring?“ Autora Kurt Lowder-a preveden je sa portala CleanTechnica.

Targer
Engineering & Consulting
Mi smo Vaš saputnik do efikasne i izvrsne organizacije
+387 33 846 213
+387 61 100 526
PRATITE NASZapratite nas na društvenim mrežama
Sve informacije i dešavanja možete dobiti putem naših profila na društvenim mrežama.
AVANTAGEHeadquarters
Organically grow the holistic world view of disruptive innovation via empowerment.
OUR LOCATIONSWhere to find us
https://targer.ba/wp-content/uploads/2019/04/img-footer-map.png
GET IN TOUCHAvantage Social links
Taking seamless key performance indicators offline to maximise the long tail.

Targer Engineering & Consulting | Tvornička 3 | 71000 Sarajevo, Bosnia and Herzegovina | Tel. +387 33 846 213 | E-mail: [email protected] | Impressum
©2015-22 Targer. All Rights Reserved.

Targer Engineering & Consulting
Radon Plaza Business Center
Tvornička 3,
Sarajevo, 71000,
Bosnia and Herzegovina
Tel. +387 33 846 213

E-mail: [email protected]
Impressum
©2015-22 Targer. All Rights Reserved.