Održana konferencija industrije ALU i PVC prozora, vrata i fasada

6 Maja, 2022

Piše: AMRA DELIOMEROVIĆ

U četvrtak, 19.05.2022., je u Doboju održana PIT WinDoorCon 2022 – Konferencija industrije ALU i PVC prozora, vrata i fasada u realizaciji kompanije Targer E&C. Na konferenciji se okupilo preko stotinu učesnika iz četrdeset kompanija.

Cilj konferencije je formirati zborno mjesto proizvođača, dobavljača opreme i materijala, distributera na svjetskim tržištima, kao i svima koji na bilo koji način djeluju u ovoj industriji.

Konferenciju je otvorio direktor i suosnivač kompanije Targer E&C, Tarik Kadrispahić. Naglasio je kako ova grana industrije bilježi visok broj zaposlenih, pravi visok promet, a ne postoji tačka okupljanja i u tome se ogleda važnost i cilj organizovanja ove konferencije. Ovo okupljanje ima ultimativni cilj da pomogne ovoj industriji da bude još konkurentnija i značajnija.

Ispred generalnog partnera HIFA OIL obratio se gospodin Izudin Ahmetlić, koji je pozdravio sve učesnike te obećao da će nastaviti raditi na inicijativi da sa ova grana industrije dalje uvezuje kroz konferencije, udruženja, klastere.

Na PIT WinDoorCon 2022 izvršeno je premijerno predstavljanje rezultata istraživanja na temu stanja industrije proizvodnje ALU i PVC vrata, prozora i fasada u BiH. Istraživanje je izvršila i predstavila Badema Durkić iz kompanije Targer E&C. Procjenjuje se da broj zaposlenika varira između 7.500 do 10.000. Prihodi variraju između 750 mil. do 1 mlrd.

96% proizvoda ove industrije se izvozi, dok se samo 4% proizvodi za domaće tržište. Najviše se izvozi u Njemačku, Austriju, zemlje bivše Jugoslavije, Holandiju. Izazovi sa kojima se susreće ova industrija su: kašnjenje sirovina od dobavljača, nedostatak stručnog kadra, nedostatak sirovina, nedostatak tržišta, kašnjenje isporuke kupcima.

Dr. Dragan Škobalj je učesnicima pričao o  perspektivama razvoja prozora. Naveo je da se nalazimo u vremenu velike energetske krize. Sfera njegovog istraživanja jesu omotači zgrade tj. fasadni prozori, kojim se jako malo poklanja pažnja. Prema njegovom mišljenju, idealno rješenje jesu PVCu i ALU prozori, iako je ova vrsta slabijeg kvaliteta, pri tome misleći na ALU i PVC stolariju, od drvene, ona predstavlja najbolje rješenje na tržištu. Dr. Dragan Škobalj se već skoro tri decenije profesionalno i naučno bavi ALU i PVC stolarijom (iako on sam tvrdi da je stolarija pogrešan termin).

Admir Djedović iz kompanije EURO – ROAL je pojasnio učesnicima kako strateški dobavljači komponenti ALU i PVC stolarije mogu ojačati konkurentnost poslovanja. Dao je osvrt i na važnost formiranja dobrog organizacionog tima, to znači izvršiti dobro kombinovanje kvalitetnog ljudskog potencijala –  kao put ka povećavanju konkurentnosti. Naglasio je važnost principa „one stop shop“  za sve proizvođače ALU i PVC stolarije.

Zamjenik direktora kompanije BoWiDo, Nihad Ahmić, zajedno sa Tarik Kadrispahićem je objasnio kako se može povećati produktivnosti proizvodnje PVC i ALU stolarije upotrebom Lean metoda.

Postojala je prilika i da se mnogo toga zanimljivog čuje na temu upotrebe visoko-naprednih profila za ALU i PVC prozore, vrata i fasade, koju je prezentovao Ognjen Lakić iz kompanije Alukönigstahl.

Na konferenciji industrije ALU i PVC prozora, vrata i fasada održano je i izlaganje o naprednim materijala za spajanje i lijepljenje konstrukcija u ovoj industriji. Učesnici su imali priliku da poslušaju izlaganje gospodina Edina Hajrulahovća iz kompanije Sika BH.

Dado Durić iz kompanije APS Facade, dao je osvrt na budućnost i značaj fasadnog inženjeringa. Gospodin Durić je pričao o tome kako ih je tržište natjeralo da mijenjaju poslovni model. Iz male fasadne, inžinjerski orjentisane firme, izrasli smo u fasadnu kompaniju, koja ima cjelokupan proces. Posluju u 5 država: Holandija, Velika Britanija, Filipini, Hrvatska.

I kompanija Fossna je imala svog predstavnika – Amer Hećo. Gospodin Hećo je pričao o mogućnosti korištenja monterskih kompanija u EU za prodaju ili usluge montaže ALU i PVC stolarije. Outsourcing kao biznis model se u posljednje vrijeme mnogo koristi. Na taj način se dolazi najbolje do stručnih ljudi, koji znaju dobro uraditi svoj posao. Monterske firme su neuporedive efikasnije i kvalitetnije u samoj montaži, jer su specijalizirane samo u tom smjeru.

Na konferenciji su održane i dvije panel diskusije na teme: „Kako poboljšati pristup privlačnim izvoznim tržištima?“ i „Budućnost industrije ALU i PVC prozora, vrata i fasada u BiH i regiji SEE“.

U ovom dijelu konferencije učestvovali su: Enver Kapić iz kompanije Reynaers Aluminium Sarajevo, Adnan Jelačić iz grupacije APS Facade, Elmir Pašić iz kompanije Accedo Sarajevo i Amer Hećo iz kompanije Fossna groupe.

Kako se i prema sastavu panelista, prvog panela, moglo zaključiti, ova industrija naročito sarađuje sa Holandijom, a kako su naveli tu saradnju uvezala je ekipa od nekoliko ljudi iz BH industrije, koja je otvorila radna mjesta za stotine radnika.  Poseban respekt je izražen za nedavno preminulog Mirzu Jašarevića, koji je iz Nizozemske preko svoje firme Akulux bio pokretač mnogih značajnih izvoznih poslova u BH kompanijama.

Svaki investitor prvo traži kvalitet, zatim rokove isporuke, pa tek onda cijenu. Naročito u posljednje dvije godine. Zato se svaka kompanija mora usmjeriti na izvrsnost. Razvijati se kroz edukaciju, treninge, softvere, tehnologiju, itd.

Na drugom panelu diskutovalo se o tome kako su određene kompanije „preživjele“ rast. Krucijalno pitanje je bilo vezano za trendove u industriji ALU i PVC stolarije te kako će oni uticati na razvoj industrije u BiH. Navelo se da toplotna i zvučna izolacija vrlo važni faktori. Staklo dobija na značaju, kao i razne tehnike ljepljenja. Zaključeno je da će se u budućnosti  svi proizvođači morati opredijeliti šta zele konretno da rade, kako bi u tome bili najbolji te kako bi se uspješno nosili sa konkurencijom na EU tržištu.

„Veliki procesi se dešavaju na planeti, razdvajanje i povlačenje proizvodnje iz Kine, nesretni rat, pandemija i inflacija će napraviti takvo filtiranje da će ostati samo najžilaviji i zato vas pozivam da budete lavovi, ali žilavi lavovi.“

Targer tim će nastojati da PIT WinDoorCon preraste u redovnu godišnju konferenciju. Također, svi učesnici, partneri, sponzori i eksperti su se složili o potrebi nastavka ovakvog načina uvezivanja.

Targer
Engineering & Consulting
Mi smo Vaš saputnik do efikasne i izvrsne organizacije
+387 33 846 213
+387 61 100 526
PRATITE NASZapratite nas na društvenim mrežama
Sve informacije i dešavanja možete dobiti putem naših profila na društvenim mrežama.
AVANTAGEHeadquarters
Organically grow the holistic world view of disruptive innovation via empowerment.
OUR LOCATIONSWhere to find us
https://targer.ba/wp-content/uploads/2019/04/img-footer-map.png
GET IN TOUCHAvantage Social links
Taking seamless key performance indicators offline to maximise the long tail.

Targer Engineering & Consulting | Tvornička 3 | 71000 Sarajevo, Bosnia and Herzegovina | Tel. +387 33 846 213 | E-mail: [email protected] | Impressum
©2015-22 Targer. All Rights Reserved.

Targer Engineering & Consulting
Radon Plaza Business Center
Tvornička 3,
Sarajevo, 71000,
Bosnia and Herzegovina
Tel. +387 33 846 213

E-mail: [email protected]
Impressum
©2015-22 Targer. All Rights Reserved.