09

10

Sep 2022

Targer Con 4.0

Konferencija o digitalizaciji industrije

Konferencija počinje za:

00 d
00 h
00 m
00 s

Konferencija je završena

Targer Con 4.0 - Konferencije o digitalizaciji u industriji donijela nova rješenja i ideje za proizvodni sektor, predstavljeni i novi proizvodi
Previous
Next

Jutros je u Neumu otvorena Targer Con 4.0 – Konferencija o digitalizaciji industrije u organizaciji Targer E&C Sarajevo. Konferenciju je otvorio Tarik Kadrispahić, direktor Targer kompanije i još jednom naglasio da digitalizacija nije opcija nego nužnost te da su Targerovci ponosni da na ovaj način mogu pridonositi aktuelizaciji ove teme i ubrzanju procesa.

Na samom početku konferencije imali smo priliku čuti rezultate istraživanja o stanju digitalizacije industrije u BiH koju smo kao organizator napravili u pripremama za ovu konferenciju.  Rezultati nisu za pohvaliti se ali je proces digitalne transformacije počeo i top menadžment polahko počinje shvatati neophodnost ovogo procesa i rad na tome. Rezultate istraživanja predstavila je Badema Durkić Keško, lean consultant junior u Targer Sarajevo.

Nakon toga smo imali priliku čuti odlično predavanje gospodina Drage Cmuka iz CadCam Design Centar Zagreb,  koji je govorio o stanju u regiji i ponovno naglasio važnost osviještenosti menadžmenta. Ova karika je najčešće ili prepreka digitalizacije ili vjetar u leđa brzini ovog procesa. Naveo je pet izazova digitalizacije ali  naglasio i da je šesti, ujedno najbitniji izazov, uvesti zaposlenike u ovaj proces.

U sljedećem predavanju smo mogli čuti konkretan primjer implementacije digitalnih alata u najvećem holdingu u Bosni i Hercegovini. Voditelj IT odjela iz AS holding, gospodin Semir Hrvić, je naglasio da su oni u toku digitalne transformacije uradili i transformaciju kulture kompanije, koja je ključna da bi proces uspio.

Čuli smo i prvi projekat industrije 4.0 koji je implementiran u BiH od strane Yanoka Sarajevo i partnera. Gospodin Ljubomir Mrđenović. Plan ove kompanije je da okupi stručnjake i organizacije koje mogu doprinijeti ovom procesu jer digitalizacija potražuje različite tehnologije.

Haris Poturković is GS 1 je naglasio koja su dostignuća GS 1 a govorio je i o barcodu, njihovom najpoznatijem proizvodu, koji je započeo digitalnu transformaciju još 31.3.1971. Koliko je bitan, govori podatak da se na dnevnom niovu skenira šest milijardi barcodova a oko tri milijarde je Google pretraga.

Igor Bošnjak sa Sveučilišta u Mostaru predstavio je istraživanje koje je pokazalo da smo mi u BiH u Trećoj industrijskoj revoluciji ali s naglaskom da su ocjene donosili sami menadžeri i vlasnici iz kompanija što ovu brojku može dovesti u pitanje.

Predstavljen je i novi projekat QSS i Pro Credit banke koji predstavlja Digital Innovation Hub – one stop shop za mala i srednja poduzeća.

Kako bi cijeli proces digitalizacije uspio, kultura i način vođenja timova je sigurno najutjecajniji faktor te smo na kraju prvog dijela dana imali čast slušati gospodina Nedžada Junuzovića koji je naveo agile pristup kao neophodan u cijelom procesu digitalne transformacije. Naglasio je i da u komunikaciji sa klijentima trebamo imati primjer implementacije da bi dobili njihov odgovor.

U drugom dijeli smo prisustvovali odlčnim diskusijama u panelima koje su moderirali Alisa Lingo i Vedran Šimunović.

Prvi panel je imao zadatak demistificirati procese koji su dijelom digitalizacije i rdgovoriti na dilemu da li je digitalna tvornica mit ili stvarnost, navodeći da se tehnologije industrije 4.0 moraju uvodite korak po korak. Preporuka menadžerima: ako misle da se odmah može uvesti digitalizacija – nema od tog ništa. Treba krenuti od jedne npr. robotske ćelije pa nastaviti. Treba uvezivati jednu po jednu pametnu ćeliju.

Jedan od faktora je vrijeme, ljudski i politički faktori. Treba da lobiramo, da se organizujemo tako da kompanijemmogu  vidjeti da digitalizacija donosi novac.

Drugi panel se bavio jednom od ključnih tema u ovom procesu, kako zaposlenike uključiti u ovaj proces i na vrijeme transformirati kulturu kompanije kako bi ona uticala na bržu transformaciju.  Jedno od viđenja je da ukoliko radnicima najavimo promjene i uključimo ih u sam proces promjene, cijeli ovaj proces će ići brže.

Na kraju prvog dana podijelili smo zahvalnice sponzorima i odlične nagrade našim učesnicima što je unijelo dodatnu kreativnost i podiglo atmosferu tako da učesnici s nestrpljenjem očekuju drugi dan konferencije.

Drugi dan konferencije imali smo priliku prisustvovati na dvije kreativne i edukativne radionice koje su vodili predstavnici CadCam Solutions Sarajevo i Yanoka Sarajevo.

Prva radionica je pokazala značaj kompleksnost planiranja kao i da alati koji se koriste na dnevnoj osnovi (npr. Excel ili papir) ne mogu odgovorna sve izazove te su pokazani digitalni alati koji nam pomažu u ovom procesu.

Druga radionica je predstavila novi proizvod na tržištu u kome učestvuje više kompanija iz BiH i Srbije i koji će tek biti široko promoviran.

Konferencija je zaključena sa nagradama i odličnim rezultatima a najavljena je i centralna Targerova konferencija za početak decembra ove godine.

Digitalizacija poslovanja nije opcija nego nužnost. Opcija je samo pitanje koliko ćemo lutati na tom putu.

Digitalna transformacija poslovanja je sama po sebi veliki izazov, a izazov se značajno povećava kad je treba primjeniti u proizvodnji i logistici. Zašto je tu digitalizacija drugačija i kompleksnija?


Postoje dijelovi digitalne transformacije jedinstveni za sve vrste poslovanja ili čak društvenih aktivnosti. To su npr. digitalna komunikacija, digitalni marketing, digitalno računovodstvo, digitalno upravljanje radnom zadacima i timovima, kao naravno i osnovni IT alati za rad u bilo kakvom digitalnom okruženju. Međutim, kad se u priču dodaju protok i prerada materijala iz jednog oblika u drugi, situacija se drastično usložnjava. Stoga smo odlučili okupiti sve relevantne stručnjake, kao i buduće korisnike digitalizacije industrije na jedno mjesto.

Upravo će koncept i praktična primjena digitalizacije proizvodnih i logističkih operacija biti fokus konferencija Targer Con 4.0. Dok u razvijenom dijelu svijeta pod sloganom Industrije 4.0 i “pametne fabrike” digitalizacija trenutno zauzima najznačajnije mjesto u transformaciji kompletnog poslovanja na buduće postavke, kod nas u BiH i regiji imamo jako raznoliko stanje po tom pitanju. A kakvo je stanje?

Jedan od konkretnih odgovora će ponuditi istraživanje stanja digitalizacije BH industrije kojeg upravo provodimo i kojeg ćemo prezentirati na konferenciji. A govoreći ovako po procjeni, stanje je toliko raznovrsno, od toga da imamo kompanije (najčešće one stranog kapitala) koje su već duboko zakoračile u Industriju 4.0, pa sve do onih koje još uvijek nisu izašli iz postavki garažnog načina poslovanja.

Stoga će naša konferencija imati dva ključna fokusa. Jedan je za kompanije koje su se već značajno digitalizirale i žele dodatno povećati svoju konkurentnost. Drugi je za kompanije koje se još pronalaze i kojima predstoji dalek i neizvjestan put u “digitalnu” budućnost. Sve ove kompanije imaju svoje probleme i dileme, a upravo će eksperti ili kolege na ovoj konferenciji ponuditi moguće odgovore.

Konferencija je namjenjena menadžerima i ekspertima svih oblasti poslovanja proizvodnih i logističkih kompanija. Dakle ne samo IT stručnjacima, jer digitalizacija je obaveza svakog u kompaniji, a posebno višeg menadžmenta.

Na konferenciji će se poseban naglasak staviti na teme koje su svojstvene poslovanju proizvodno-logističkih organizacija. Teme kao što su ERP, MRP, APS, MES, WMS, DMS, IoT, ukratko Smart Factory ili Industry 4.0.

Digitalizacija poslovanja nije opcija nego nužnost. Opcija je samo pitanje koliko ćemo lutati na tom putu.

Pridružite nam se da skupa kreiramo konkurentniju budućnost!!!


Organizacija konferencija je nešto što radimo savršeno!

Okupljamo samo najbolje edukatore, paneliste i izlagače!

TARGER SOI - Naše edukacije, dodaju vrijednost

Okupljamo najbolje stručnjake i eksperte iz svojih oblasti iz BiH i regiona

Više o nama na www.targer.ba

Prijavite se na naš newsletter i saznajte prvi sve o aktivnostima Targer SOI

Obećavamo da vaše podatke nećemo dijeliti sa drugima te da su vaši podaci sigurni.

Agenda
Targer Con 4.0 Konferencija o digitalizaciji industrije

Konferencija je trajala dva dana, a učešće je uzelo desetine govornika i panelista.

09:15 - 09:30

Registracija učesnika

09:30 - 09:45
Otvaranje konferencije i uvodno obraćanje - najava

Otvaranje konferencije i uvodno obraćanje - najava

Tarik Kadrispahić

09:45 - 10:00
Izlaganje 1 - Istraživanje – Gdje su bh kompanije po pitanju digitalizacije industrije?

Izlaganje 1 - Istraživanje – Gdje su bh kompanije po pitanju digitalizacije industrije?

Badema Durkić

10:00 - 10:20
Izlaganje 2 - Keynote - 5 Najvećih zabluda u digitalizaciji industrije

Izlaganje 2 - Keynote - 5 Najvećih zabluda u digitalizaciji industrije

Dr Drago Cmuk

10:20 - 10:40
Izlaganje 3 - Strategija i praktičan primjer realizacije digitalne transformacije kompanije

Izlaganje 3 - Strategija i praktičan primjer realizacije digitalne transformacije kompanije

Semir Hrvić

10:40 - 11:10

Pauza za osvježenje i networking

11:10 - 11:25
Izlaganje 4 – Od Interneta stvari (IOT) do pametne fabrike – praktični primjeri

Izlaganje 4 – Od Interneta stvari (IOT) do pametne fabrike – praktični primjeri

Zoran Đurđević

11:25 - 11:40
Izlaganje 5 - Uloga GS1 u digitalnom poslovanju

Izlaganje 5 - Uloga GS1 u digitalnom poslovanju

Haris Poturković

11:40 - 11:55
Izlaganje 6 - Industrija 4.0 podržana Leanom kao ključ uspješnosti poduzeća

Izlaganje 6 - Industrija 4.0 podržana Leanom kao ključ uspješnosti poduzeća

Dr Igor Bošnjak

11:55 - 12:10
Izlaganje 7 – Upotreba Digital Innovation hub-ova za digitalnu transformaciju malih i srednjih kompanija

Izlaganje 7 – Upotreba Digital Innovation hub-ova za digitalnu transformaciju malih i srednjih kompanija

Isan Selimović

12:10 - 12:25
Izlaganje 8 - Primjena Agile metoda u digitalizaciji industrije

Izlaganje 8 - Primjena Agile metoda u digitalizaciji industrije

Nedžad Junuzović

12:25 - 14:00

Zajednički ručak i B2B susreti

14:00 - 15:15

Panel diskusija 1 - Digitalna tvornica – mit ili stvarnost?

Moderator: Vedran Šimunović - Intera Technology park, Mostar, BiH

 

Panelisti:

Blago Čuljak - Galileo, Široki Brijeg, BiH

Bakir Skenderović - Olympia Tech and AMBATECH

Prof. dr. Isak Karabegović - Akademija nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine

15:15 - 16:30

Panel diskusija 2 - Kako motivisati zaposlenike da učestvuju i razumiju proces digitalizacije poslovanja?

Moderatorica: Alisa Lingo - Golden Ratio Growth Centar, Sarajevo, BiH

Panelisti:

Zoran Vuković - Ustanova za stručno obrazovanje odraslih, WMTA, Banja Luka, BiH

Senad Džananović - Udruženje za digitalnu transformaciju, Sarajevo, BiH

Nikolina Dorontić Alibabić - Centar za digitalnu transformaciju u Privrednoj komori RS i Centar za upravljanje projektima i analizama u Privrednoj komori RS

Dr Drago Cmuk - CADCAM Group, Zagreb, Hrvatska

16:30 - 17.00

Odjava prvog dana konferencije, završna obraćanja, podjela nagrada, itd

9:00 -10:30

Radionica 1: Dinamičko planiranje i terminiranje proizvodnje (APS – Advanced Planning and Scheduling) – Karika koja nedostaje?

10:30 - 11:00

Pauza

11:00 - 12:30

Radionica 2: Od ERP sistema do Industrije 4.0 - Kako praktično digitalizirati poslovanje?

08:30 – 10:00

Radionica I – PULL proizvodnje – Dominantni koncepti primjene

PULL je neizostavni koncept Lean načina poslovanja.

Kako ga praktično primjeniti za razne tipove proizvodnje koristeći metode poput Kanban, CONWIP i slično?

O tome ćemo učiti na interaktivnoj radionici, višegodišnjeg saradnika Toyote dr Christopha Rosera.

--

Dr Christoph Roser, Frankfurt Rhine, De

10:00 – 10:15

Pauza za osvježenje

10:15 – 11:45

Radionica 2.1 (paralelno sa radionicom 2.2) - - Robotizacija za sve – Praktična priprema jednog projekta robotizacije

Seudin Softić, Autotech, Slo

10:15 – 11:45

Radionica 2.2 (paralelno sa radionicom 2.1) - - Dinamičko planiranje i terminiranje proizvodnje – Karika koja nedostaje?

Krunoslav Glavač i Benjamin Hamzić, CadCam Zagreb, Hr i Sarajevo, BiH

14:00 – 15:30

Stručne posjete proizvodnim pogonima (1 kompanija po izboru)

 • Mann + Hummel, Tešanj, BiH – (13:00 – 14:30)
 • Voith Hydro Bosnia, Lukavac, BiH – (14:00 – 15:30)
 • BOXMARK Leather, Lukavac, BiH – (14:00 – 15:30)
 • IMACO Systemtechnik, Usora, BiH – (14:00 – 15:30)

08:15 – 09:00

Registracija učesnika i B2B susreti

09:00 – 09:15

Otvaranje konferencije i uvodno obraćanje

 1. Suad Huskić, načelnik Općine Tešanj
 2. Edin Ibrahimović, TRA – Tešanjska Razvojna Agencija, Tešanj, BiH
 3. Mirsad Jašarpašić, PKFBiH – Privredna komora Federacije BiH, Sarajevo
 4. Tarik Kadrispahić, Targer E&C, Sarajevo

09:15 – 09:30

Izlaganje 1: Studija - Istraživanje trenutnih izazova BH industrije

Badema Durkić - Keško, Targer E&C, Sarajevo, BiH

09:30 – 10:00

Izlaganje 2 - Key note: Problemi i mogućnosti Lean industrije 4.0

Dr Christoph Roser, Frankfurt Rhine, De

10:00 – 10:15

Izlaganje 3: Inovativne metode i programi za praćenje efikasnosti, zastoja i kvalitete u proizvodnji

Nadir Durmić, Tipteh, Sarajevo, BiH

10:15 - 10:45

Tako to rade lideri proizvodnje

 1. Voith Hydro Bosnia, Lukavac, BiH
 2. BOXMARK Leather, Lukavac, BiH
 3. TRA – Tešanjska Razvojna Agencija, Tešanj, BiH
 4. Medena Commerce, Tešanj, BiH
 5. Vispak, Visoko, BiH

10:45 – 11:15

Pauza za osvježenje i B2B susrete

11:15 – 11:35

Izlaganje 4: Roboti za sve – Prošlost, sadašnjost i budućnost automatizacije i robotike u regiji SEE

Seudin Softić, Autotech, Velenje, Slo

11:35 - 11:45

Izlaganje 5: Jesmo li spremni za digitalizaciju nabave?

Hari Zamlić, RIS-Ensolva, Rijeka, Hr

11:45 - 12:00

Izlaganje 6: 5 načina za poboljšanje efikasnosti proizvodnje

Krunoslav Glavač, CadCam, Zagreb, Hr

12:00 - 12:15

Izlaganje 7: Employer branding – da privučete i zadržite najbolje ljude!

Barbara Čaušević, Targer E&C i Samira Avdić, Industrial Marketing Solutions, Sarajevo, BiH

12:15 - 12:45

Tako to rade lideri proizvodnje

 1. Prevent Components, Goražde, BiH
 2. IMACO Systemtechnik, Usora, BiH
 3. Elas Metalexpert, Banja Luka, BiH
 4. Frontline, Sarajevo, BiH
 5. Mann + Hummel BA, Tešanj, BiH

12:45 – 14:00

B2B poslovni susreti i zajednički ručak

14:00 – 15:00

Panel diskusija I – Digitalizacija proizvodnje za obične smrtnike

Moderator - Tijana Karaklić, Koučing Centar, Beograd, Srb

 1. Semir Hrvić, AS Holding, Tešanj/Sarajevo, BiH
 2. Zlatko Šimunec, CadCam Group, Zagreb, Hr
 3. Zoran Đurđević, Yanoka, Sarajevo BiH /Beograd Srb
 4. Esmir Kotorić, Madi, Tešanj, BiH

15.00 – 16.15

Panel diskusija II – Šta kompanije trebaju učiniti da zaustave egzodus radne snage?

Moderator, Đorđe Maričić, Maverick Consulting, Beograd, Srb

 1. Lejla Kraljević, Derubis Caravans, Vitez, BiH
 2. Izudin Ahmetlić, HIFA Oil Group, Tešanj, BiH
 3. Mahmut Galijašević, Mann Hummel BA, Tešanj, BiH
 4. Saša Petrović, Elas Metalexpert, Banja Luka, BiH

16:15 – 16:30

Odjava prvog dana konferencije, završna obraćanja i podjela nagrada

19:00 - 22:00

Večera uz zabavni program

08:45 – 09:00

Registracija učesnika i networking

09:00 – 09:15

Otvaranje konferencije

09:15 – 09:45

“Tvoja snaga nije u tvome tijelu,nego u tvojoj glavi”, certifikovana fitnes trenerica Anny

09:45 – 10:00

“Vještine komuniciranja su osnova za profesionalni i personalni razvoj?”

Marijana Klapić, NLP trener

10:00 – 10:15

“Emocije – temelj personalnog i profesionalnog razvoja”

Envera Garić, trener personalnog razvoja

10:15 - 10:30

"Koja je tajna pobjedničkih timova"

Enisa Salmanović Salkić, konsultant

10:30 - 10:45

"Uticaj ishrane na privatni i profesionalni razvoj pojedinca"

Imad Hodžić, nutricionista

10:45 – 11:15

Pauza za čaj

11:15 - 11:30

Ipak sam postao prvak!

Emir Pirić, preduzetnik

11:30 - 12:30

Radionica: “Savršenstvo nema cijenu”

Vahida Djedović, psihoterapeutkinja

12:30 – 13:00

"Moć uvjerenja, važnost opcija, i nužnost promjena"

Kasim Tatić, profesor

13:00 – 14:00

B2B Ručak i networking

14:00 – 15:00

Panel 1: Koje su tajne stvaranja kreativnih sadržaja?

Moderator: Aida Salkić

 1. Tena Nagulov Halilović, employer branding manager
 2. Adnan Hamidović - Frenkie, reper
 3. Ena Begičević, product designer
 4. Adnan Misimović, bloger
 5. Margherita Vismara, program koordinator

15.00 – 16.00

Panel diskusija 2 – Kako dobrim navikama i samoorganizacijom izvući maksimum iz života?

Moderator, Badema Durkić Keško

 1. Nadir Durmić, preduzetnik
 2. Erna Šošević, preduzetnica
 3. Lejla Kraljević, preduzetnica
 4. Damira Pašalić Katica, magistar sporta
 5. Nihad Softić, preduzetnik

16:00 – 16:30

"Od snova do uspomena"

Zlatan Halilbegović, autor knjige “Vidimo se na cilju”

16:30 – 17:00

Zatvaranje konferencije i dodjela nagrada

Rezervišite svoje mjesto
na vrijeme jer broj mjesta je ograničen

Paket 1

Paket 1

165.00 KM

Troskove smještaja i prevoza do mjesta održavanja konferencije snose učesnici.

Ulaznica za oba dana

PRIJAVITE SE

Cijene su bez PDV-a i po osobi

Paket 1
Paket 2

Paket 2

205.00 KM

Troskove smještaja i prevoza do mjesta održavanja konferencije snose učesnici.

Ulaznica za oba dana + prisustvo na svečanoj večeri (prvi dan)

PRIJAVITE SE

Cijene su bez PDV-a i po osobi

Paket 2
Premium paket

Premium paket

295.00 KM

Troškove prevoza do mjesta održavanja konferencije snose učesnici.

Ulaznica za oba dana + prisustvo na svečanoj večeri (prvi dan) + jedno noćenje sa doručkom (****dvokrevetna soba, jednokrevetna soba uz vašu doplatu)

PRIJAVITE SE

Cijene su bez PDV-a i po osobi

Premium paket

Zahvaljujemo se našim sponzorima

 

Platinum sponzor

 

Zlatni sponzor

 

Bronzani sponzori

 

Bronzani sponzori

 

Partneri

 

Sponzor večere

 

Partneri

 
GS1_Bosne_i_Hercegovine

Sponzor večere

 

Medijski pokrovitelji

 

O Targeru

Od 2015. godine radimo sa našim klijentima na jačanju konkurentnosti, poželjnosti kao poslodavca i generalnog uspjeha na tržištu. Godine iskustva, kompentencije i energija naših baznih i vanjskih uposlenika i partnera razlog su što našim klijentima možemo ponuditi sveobuhvatnu konsalting i edukativnu uslugu.
Mi smo Targer i uspjeh naših klijenata je u punom smislu i naš uspjeh!

Organizator