Jutro je ZA MENE!

12 Septembra, 2022

Ako nemate jutarnju rutinu, preporučujem vam da je usvojite. Možda će vam pomoći da uživate u danima više nego što to činite trenutno. Ako imate jutarnju rutinu, volio bih čuti kako pristupate svom jutru!

PREVOD: AMAR GEGIĆ

Sjedio sam i gledao u sebe na ekranu svog kompjutera dok je sporo otkucavanje sata ispunjavalo sobu. Ovih dana svima nam je poznat neugodan osjećaj čekanja da se neko drugi pojavi na virtuelnom sastanku. Moj klijent je kasnio 10 minuta na naš virtuelni trening. Konačno, moj odraz na ekranu zatreperi i ona se pojavi.

Izvinjavajući se, rekla je: “Poštovani, izvinite što kasnim, jutro mi je u potpunosti krenulo naopako.”

Odgovorio sam: “Bez brige, to se dešava svima nama.”

Nakon toga, postavio sam joj nekoliko pitanja o njenoj rutini. Dok je govorila, vidio sam obrazac koji mi je bio previše poznat. Bio je to problem sa kojim sam se borio, a za to je bilo potrebno mnogo pokušaja i grešaka da se shvati. Tema za tu sesiju postala je sve o njenom jutarnjem ritualu.

Kako sam postajao stariji, a nadam se i pametniji, shvatio sam moć navike (i dobre i loše). Ono što sam naučio je da za većinu nas način na koji započinjemo dan utiče na to kako će proći ostatak dana. Dakle, ako dobro započnemo dan, pripremamo se za uspjeh. Ako počnemo pod stresom, pripremamo se za neuspjeh.

Do sada sam prošao kroz 3 različite faze jutarnjih rutina.

Kada sam bio mlađi, skočio bih iz kreveta, istuširao se i obukao, i bio van vrata u onome što bi se moglo opisati samo kao 20-minutni sprint. Iako je faktor efikasnosti bio prilično visok, kvalitet mojih jutara bio je prilično nizak. Gledajući unazad, nisam siguran jesam li još bio budan dok sam većinu dana izlazio s parkinga.

Zatim sam prošao kroz fazu u kojoj sam želio da budem super uključen na poslu, tako da je prva stvar koju bih uradio nakon što ustanem iz kreveta bila da pročitam e-poštu i pregledam svoj kalendar prije nego što uopšte ustanem. Iako mi je to omogućilo da budem veoma povezan, sve što mi je bilo potrebno je bio užasan sastanak, problem sa mušterijama ili šaljivi e-mail da me dignu na pogrešnu nogu za taj dan.

Sada štitim svoje jutro sa snažnim fokusom na kvalitetu jutra. Nije potrebno puno vremena da započnem jutro na sjajan način, a sa zadovoljstvom mogu izvijestiti da je kvalitet mog dana znatno porastao.

Kad se probudim, ne dižem ruke niti gledam u svoj telefon osim što isključujem alarm. Zatim provedem oko 10 minuta istežući se na podu dok duboko dišem. Zatim popijem 2 velike čaše vode, istuširam se i oblačim se (još uvijek nisam pogledao u telefon). Onda stignem do svog stola da čitam 15 minuta, vodim dnevnik 15 minuta, a zatim pregledam svoj dnevni plan. Tada, i tek tada, uzimam telefon i „priključujem“ se na elektronski svijet.

To je obično oko sat vremena od trenutka kada otvorim oči, i svjedočit ću da sam mnogo više odgovoran za svoj dan, svoje raspoloženje i fokus kada slijedim ovu rutinu. Pomaže mi da odaberem kakav ću dan imati. Ne dozvoljavam da me frustrirajuća e-poruka ili sastanak kojeg se bojim u svom kalendaru omete i učini da dan započnem na pogrešnoj nozi.

Ako nemate jutarnju rutinu, preporučujem vam da je usvojite. Možda će vam pomoći da uživate u danima više nego što to činite trenutno. Ako imate jutarnju rutinu, volio bih čuti kako pristupate svom jutru!

Članak „It's MY Morning, Dammit!“ preveden je sa portala Linkedin.

 

Targer
Engineering & Consulting
Mi smo Vaš saputnik do efikasne i izvrsne organizacije
+387 33 846 213
+387 61 100 526
PRATITE NASZapratite nas na društvenim mrežama
Sve informacije i dešavanja možete dobiti putem naših profila na društvenim mrežama.
AVANTAGEHeadquarters
Organically grow the holistic world view of disruptive innovation via empowerment.
OUR LOCATIONSWhere to find us
https://targer.ba/wp-content/uploads/2019/04/img-footer-map.png
GET IN TOUCHAvantage Social links
Taking seamless key performance indicators offline to maximise the long tail.

Targer Engineering & Consulting | Tvornička 3 | 71000 Sarajevo, Bosnia and Herzegovina | Tel. +387 33 846 213 | E-mail: [email protected] | Impressum
©2015-22 Targer. All Rights Reserved.

Targer Engineering & Consulting
Radon Plaza Business Center
Tvornička 3,
Sarajevo, 71000,
Bosnia and Herzegovina
Tel. +387 33 846 213

E-mail: [email protected]
Impressum
©2015-22 Targer. All Rights Reserved.