Završena Targer Con 4.0 – Konferencija o digitalizaciji industrije

12 Septembra, 2022

AUTOR: SAMIRA AVDIĆ

Konferencija donijela nova rješenja i ideje za proizvodni sektor, predstavljeni i novi proizvodi

U subotu je u Neumu zatvorena Targer Con 4.0 – Konferencija o digitalizaciji industrije u organizaciji Targer E&C Sarajevo.

Konferenciju je počela dan ranije a otvorio je Tarik Kadrispahić, direktor Targer E&C te je još jednom naglasio kako digitalizacija nije opcija nego nužnost. “Targerovci su ponosni da na ovaj način mogu pridonositi aktuelizaciji ove teme i ubrzanju procesa.” – naglasio je gospodin Kadrispahić.

Na samom početku konferencije imali smo priliku čuti rezultate istraživanja o stanju digitalizacije industrije u BiH koju je organizator napravio u pripremama za konferenciju.  Rezultati nisu za pohvaliti se ali je proces digitalne transformacije počeo i top menadžment polahko počinje shvatati neophodnost ovog procesa i važnosti rada na tome. Rezultate istraživanja predstavila je Badema Durkić Keško, lean consultant junior u Targer Sarajevo.

Nakon toga smo imali priliku čuti odlično predavanje gospodina Drage Cmuka iz CadCam Design Centar Zagreb,  koji je govorio o stanju u regiji i ponovno naglasio važnost osviještenosti menadžmenta. Ova karika je najčešće ili prepreka digitalizacije ili vjetar u leđa brzini ovog procesa. Naveo je pet izazova digitalizacije ali  naglasio i da je šesti, ujedno najbitniji izazov, uvesti zaposlenike u ovaj proces.

U sljedećem predavanju smo mogli čuti konkretan primjer implementacije digitalnih alata u najvećem holdingu u Bosni i Hercegovini. Voditelj IT odjela iz AS holding, gospodin Semir Hrvić, je naglasio da su oni u toku digitalne transformacije uradili i transformaciju kulture kompanije, koja je ključna da bi proces uspio.

Čuli smo i prvi projekat industrije 4.0 koji je implementiran u BiH od strane Yanoka Sarajevo i partnera. Gospodin Ljubomir Mrđenović. Plan ove kompanije je da okupi stručnjake i organizacije koje mogu doprinijeti ovom procesu jer digitalizacija potražuje različite tehnologije.

Haris Poturković is GS 1 je govoio o njihovim dostignućima i o barcodu, najpoznatijem proizvodu, koji je započeo digitalnu transformaciju još 31.3.1971. Koliko je bitan, govori podatak da se na dnevnom niovu skenira šest milijardi barcodova a oko tri milijarde je Google pretraga.

Igor Bošnjak sa Sveučilišta u Mostaru predstavio je istraživanje koje je pokazalo da smo mi u BiH u Trećoj industrijskoj revoluciji ali s naglaskom da su ocjene donosili sami menadžeri i vlasnici iz kompanija što ovu brojku može dovesti u pitanje.

Predstavljen je i novi projekat QSS i Pro Credit banke koji predstavlja Digital Innovation Hub – one stop shop za mala i srednja poduzeća.

Kako bi cijeli proces digitalizacije uspio, kultura i način vođenja timova je sigurno najutjecajniji faktor te smo na kraju prvog dijela dana imali čast slušati gospodina Nedžada Junuzovića koji je naveo agile pristup kao neophodan u cijelom procesu digitalne transformacije. Naglasio je i da u komunikaciji sa klijentima trebamo imati primjer implementacije da bi dobili njihov odgovor.

U drugom dijelu dana smo prisustvovali odličnim diskusijama u dva panela koja su moderirali Alisa Lingo i Vedran Šimunović.

Prvi panel je imao zadatak demistificirati procese koji su dijelom digitalizacije i odgovoriti na dilemu da li je digitalna tvornica mit ili stvarnost, navodeći da se tehnologije industrije 4.0 moraju uvoditi korak po korak. Preporuka menadžerima: ako misle da se odmah može uvesti digitalizacija – nema od tog ništa. Treba krenuti od jedne npr. robotske ćelije pa nastaviti. Treba uvezivati jednu po jednu pametnu ćeliju.

Jedan od faktora je vrijeme, ljudski i politički faktori. Treba da lobiramo, da se organizujemo tako da kompanije mogu  vidjeti da digitalizacija donosi novac.

Drugi panel se bavio jednom od ključnih tema u ovom procesu, kako zaposlenike uključiti u ovaj proces i na vrijeme transformirati kulturu kompanije kako bi ona uticala na bržu transformaciju.  Jedno od viđenja je da ukoliko radnicima najavimo promjene i uključimo ih u sam proces promjene, cijeli ovaj proces će ići brže.

Na kraju prvog dana podijelili smo zahvalnice sponzorima i nagrade našim učesnicima što je unijelo dodatnu kreativnost i podiglo atmosferu tako da učesnici s nestrpljenjem očekuju drugi dan konferencije.

Drugi dan konferencije imali smo priliku prisustvovati na dvije kreativne i edukativne radionice koje su vodili predstavnici CadCam Solutions Sarajevo i Yanoka Sarajevo.

Prva radionica je pokazala značaj kompleksnosti planiranja kao i da alati koji se koriste na dnevnoj osnovi (npr. Excel ili papir) ne mogu odgovoriti na sve izazove te su pokazani digitalni alati koji nam pomažu u ovom procesu.

Druga radionica je predstavila novi proizvod na tržištu u kome učestvuje više kompanija iz BiH i Srbije i koji će tek široko biti promoviran.

Konferencija je zaključena nagradama i odličnim rezultatima a najavljena je i centralna Targerova konferencija za početak decembra ove godine.

 

Targer
Engineering & Consulting
Mi smo Vaš saputnik do efikasne i izvrsne organizacije
+387 33 846 213
+387 61 100 526
PRATITE NASZapratite nas na društvenim mrežama
Sve informacije i dešavanja možete dobiti putem naših profila na društvenim mrežama.
AVANTAGEHeadquarters
Organically grow the holistic world view of disruptive innovation via empowerment.
OUR LOCATIONSWhere to find us
https://targer.ba/wp-content/uploads/2019/04/img-footer-map.png
GET IN TOUCHAvantage Social links
Taking seamless key performance indicators offline to maximise the long tail.

Targer Engineering & Consulting | Tvornička 3 | 71000 Sarajevo, Bosnia and Herzegovina | Tel. +387 33 846 213 | E-mail: [email protected] | Impressum
©2015-22 Targer. All Rights Reserved.

Targer Engineering & Consulting
Radon Plaza Business Center
Tvornička 3,
Sarajevo, 71000,
Bosnia and Herzegovina
Tel. +387 33 846 213

E-mail: [email protected]
Impressum
©2015-22 Targer. All Rights Reserved.