Inovativnim poslovnim modelima do povećanja konkurentnosti

18 Decembra, 2021

Kako kroz inovativne modele poslovanja i razvoj vlastitih proizvoda bh.kompanije u realnom sektoru mogu povećati konkurentnost i privući kvalifikovane uposlenike?
O ovoj i drugim temama razgovaralo se na dvodnevnom seminaru i radionicama “Targer Innovation Factory” u organizaciji kompanije Targer Engineering and Consulting.

Seminar je okupio veliki broj kompanija iz sektora industrijske proizvodnje, a predavači su bili stručnjaci iz oblasti inovacija, lean-a i upravljanja lancem snabdijevanja.
Tarik Kadrispahić, suosnivač i direktor kompanije Targer Engineering and Consulting tokom predavanja naglasio je kako bh. kompanije u oblasti industrijske proizvodnje, iako sarađuju sa velikim svjetskim brendovima, vrlo malo ulažu u razvoj vlastitih proizvoda, te nedovoljno podstiču uposlenike na kreativnost i inovacije u poslovanju.

“Tema treninga je inovativno poslovno djelovanje, ali za realni sektor. Dakle ovo nisu inovacije u oblacima… Kad govorimo o inovacijama najčešće se misli na IT industriju koja naravno prednjači, ali mi ovdje govorimo o inovacijama za industriju i za realni sektor. Kako biti inovativan u industriji i kod onih koji opslužuju tu industriju? Kako jedna obična bosanskohercegovačka firma koja proizvodi na primjer namještaj i radi za krajnjeg kupca u Njemačkoj, može inovirati svoje poslovne procese, modele i rješenja”, kazao je Kadrispahić.

Kao primjer navodi trenutni izazov nedostatka radne snage.
“Razmišljajmo o tome kako biti inovativan u upravljanju kadrovima? Naše proizvodne kompanije su nažalost još uvijek dosta konzervativne i najviše razmišljaju o mašinama i opremi, ali inovativnost se može primjenjivati u različitim segmentima poslovanja, a nekada je dovoljno prekopirati ono što se radi u nekim drugim industrijama koje vrlo uspješno upravljaju ljudskim resursima”, dodaje Kadrispahić.

Glavni predavač seminara bio je dr. Advan Begović specijalista za strateško planiranje, razvoj biznisa i Industrija 4.0, a koji je učesnicima prenio korisna iskustva
Govoreći o pristupu inovacijama u Siemensu, kompaniji iz koje dolazi, dr. Begović posebno naglašava kulturološke razlike i liderske vještine.

“Većina kompanije u BiH ne cijeni kritičko razmišljanje, i radije pristupa šablonskom načinu donošenja odluka. Dodatno, nedovoljno razvijamo vlastite proizvode i poslovne modele oslanjamo na gotova rješenja i loan proizvodnju”, ističe dr. Begović.

Hadis Bajrić je profesor na Mašinskom fakultetu u Sarajevu na Katedri za industrijsko inženjerstvo i menadžment, ekspert je za upravljanje lancima snabdijevanja, upravljanje kvalitetom i lean proizvodnju, sa predstavnicima realnog sektora razgovarao je o izazovima i mogućnostima bh. industrije. Kroz efektne primjere i radionice prof. Bajrić potaknuo je učesnike da razmišljaju izvan okvira poslovne svakodnevice uz motiv da upravo oni budu pokretači inovativnih promjena i procesa u svojim kompanijama.

Tokom seminara održana je i panel diskusije, gdje su predstavljeni pozitivni primjeri kompanija koje su inovativnim djelovanjem napravili iskorak u poslovanju. Evidentno je da osnovi izazov u svim sektorima predstavlja nedostatak radne snage, pa čak i u IT industriji koja prednjači sa inovacijama u BiH. O tome je govorio direktor kompanije QSS Isan Selimović, koji je također istakao ogromnu birokratiju i usporen proces digitalizacije na državnom nivou.

Govorilo se i o nedostacima inovativnog prisutpa u obrazovanju što kompanijama stvara dodatni izazov kod pronalaska radne snage. Također, istaknuti su i primjeri inovacija koje su bh.kompanije razvile u saradnji sa kupcima u oblasti autoindustrije, ali i primjer Mak Zara gdje je internom inovacijom skraćen proces proizvodnje i kreiran izuzetno konkurentan proizvod koji izvoze na svjetsko tržište.
Upravo ovakve edukacije prilika su za razvoj kreativnog načina razmišljanja, agilnosti, primjene disruptivnih tehnologija, i u konačnici upoznavanju raznolikosti koja podstiče inovativnost, zaključak je učesnika Targer Innovation Factory.

Targer
Engineering & Consulting
Mi smo Vaš saputnik do efikasne i izvrsne organizacije
+387 33 846 213
+387 61 100 526
PRATITE NASZapratite nas na društvenim mrežama
Sve informacije i dešavanja možete dobiti putem naših profila na društvenim mrežama.
AVANTAGEHeadquarters
Organically grow the holistic world view of disruptive innovation via empowerment.
OUR LOCATIONSWhere to find us
https://targer.ba/wp-content/uploads/2019/04/img-footer-map.png
GET IN TOUCHAvantage Social links
Taking seamless key performance indicators offline to maximise the long tail.

Targer Engineering & Consulting | Tvornička 3 | 71000 Sarajevo, Bosnia and Herzegovina | Tel. +387 33 846 213 | E-mail: [email protected] | Impressum
©2015-22 Targer. All Rights Reserved.

Targer Engineering & Consulting
Radon Plaza Business Center
Tvornička 3,
Sarajevo, 71000,
Bosnia and Herzegovina
Tel. +387 33 846 213

E-mail: [email protected]
Impressum
©2015-22 Targer. All Rights Reserved.