Da li su mašinski inžinjeri postali endemska vrsta u BiH?

14 Decembra, 2022

Ili bolje pitanje: da li su DOBRI mašinski inžinjeri postali endemska vrsta u BiH? I ostala pitanja koja nas očigledno muče.

AUTORICA: DIJANA FEJZIĆ

Egzodus radne snage. Fluktuacija. Nestručna radna snaga. Riječi koje nas svakodnevno pogađaju. I dok se poslodavci žale da ne mogu pronaći stručni kadar, a stručni kadar se žali da nema posla i dobrih radnih uslova, postavlja se pitanje ko je ovdje lud? Pa svi pomalo, rekla bih!

U trenutku dok pišem ovaj članak, na popularnoj platformi mojposao.ba imamo ukupno svega 3 otvorena oglasa na pozicije mašinskih inžinjera početkom mjeseca decembra na području cijele BiH. Sa druge strane, sve češće dolazimo u situaciju da određena kompanija traži preporuku “ispod stola” za inžinjera. Kada i pokušamo pronaći preporuke od kolega, nerijetko se dešava da nam na taj upit odgovore blaženim osmjehom, kojeg u tom trenutku mogu samo tumačiti na način: Zar misliš da ne bih sebi doveo jednog takvog da imam koga.

Zbog čega smo ušli u ovu beskonačnu petlju? Pa, ja imam dvije teze.

Prva se odnosi na neizostavnu tematiku inžinjera pripravnika kojih svake godine između jula i oktobra fakulteti počnu štancati brže nego što je to slučaj sa automobilima na pokretnoj traci. O obrazovnom sistemu neću pričati, jer smatram da bi bila nepravedna prema profesorima koji svaki svoj atom ulažu u unaprjeđenje kvaliteta nastave kao i pripremu budućih inžinjera za ono što ih čeka. Ovim putem im se mnogo zahvaljujem za sve što čine.

Da se vratimo na naše pripravnike. Onog trenutka kada završe fakultet, logičan slijed događaja jeste da šalju svoj CV na sve moguće adrese. U našoj branši fakulteti su već postavili standard da određena znanja i softvere moramo usvojiti tokom studiranja, a stvarno stanje je da mnogi pripravnici ne znaju dobro koristiti ni Office paket. O ostalim vještinama ne mogu ni pričati, jer se kao podrazmijeva da se to tek intenzivno treba razvijati onog trenutka kada uđemo u radni odnos. Ako imamo malo elokventniju osobu na razgovoru za posao koja svoje samo apliciranje predstavlja kao nešto proaktivno (a ne tipično zatvorenog inžinjera kako to često spočitavaju, koji se ne zna pohvaliti ni za stvarne uspjehe koje je postigao) poslodavac smatra da sa tom osobom dobija full paket inžinjera koji je dobar i za operativne poslove, a i za profile društvenih mreža (jer to je sada IN).

Posljedica toga jeste da kolektiv ima defokusiranu osobu koja nije progresivna u ulozi koja mu je pripala. Slikovito rečeno: selo gori, a baba se češlja. Projekti idu, deadline-i također, a mladi inžinjer ni da se upita hoće li barem nakon svoja prva tri mjeseca rada (da ne pretjerujemo sa očekivanjima) postati isplativ svojoj kompaniji. Začarana petlja iz koje je teško izaći, priznat ćete.

Oni iskusni inžinjeri znaju kako pregovarati za nove pozicije/poslove, i već dobro znaju šta traže. Tako da po mom mišljenju nikome i ne zadaju glavobolju, te kao takvi nisu predmet ovog teksta.

Druga teza se odnosi na kompanije iz ove priče. Pronađu jednog inžinjera zadovoljavajućih kvaliteta te nakon malo vremena shvate da su naišli na pravu osobu. Eh ta petlja može da se riješi tako što će kompanija sa dobrom poslovnom kulturom omogućiti sva kvalitativna i kvantitivna sredstva da zadrži takvu osobu, konstantno je izlažući humanim intelektualnim stimulansima. Ako se ipak radi o onim nehumanim, ponovo se vraćamo u našu začaranu petlju. I inžinjer sa početka pasusa već pokriva onoliko poslova koliko mu se u datom roku uspjelo natovariti. Naravno, za isti novac.

Primjera u nedogled, ali da ne bude samo da iznosim probleme, u nastavku i nekoliko natuknica.

Pa, dragi inžinjeri:

  • Prilikom intervjua za posao budite iskreni glede svojih vještina, jer sve se može naučiti ako vi to istinski želite.
  • Budite dosljedni svom zvanju zbog kojeg ste dobar niz godina provodili neprospavane noći kako bi sutra mogli dodati vrijednost industriji svoje okoline.
  • Budite proaktivni i uporni u pogledu traženja znanja, jer sigurno ćete na taj način biti prepoznati.
  • Ne plašite se da iznesete svoje mišljenje i ideje. Uvijek će se naći neko ko će vas saslušati i uvažiti.
  • Imajte poštovanja prema starijim kolegama, i crpite svaki trenutak proveden sa njima da nešto naučite.

Dragi poslodavci:

  • Kada pronađete pravu osobu za svoju kompaniju potrudite se da izgradite odnos na fer i korektnoj osnovi. Tako ćete sigurno postići lojalnost svojih uposlenika.
  • Imajte osjećaja za privatni život uposlenika. Ako već oduzimate od privatnih sati, potrudite se da to na neki način nadoknadite.
  • Budite iskreni i otvoreni, jer najgore što možete uraditi jeste da prepustite da uposlenici kreiraju sebi slike o određenim situacijama sa polovičnim informacijama.
  • Obezbijedite svojim uposlenicima odlazak na edukacije, sajmove, seminare. Samo tako ćete kultivisati kulturu koja će vašu kompaniju odvesti do uspjeha.
  • Učite i vi! Vremena su turbulentna, i bitno je držati korak sa svim promjenama koje ona donose, kreirajući na taj način zdravu radnu atmosferu u kompaniji.

I na kraju za sve – BUDITE POŠTENI, jer samo tako možete izgraditi svoj rejting u industrijskom društvu.

Targer
Engineering & Consulting
Mi smo Vaš saputnik do efikasne i izvrsne organizacije
+387 33 846 213
+387 61 100 526
PRATITE NASZapratite nas na društvenim mrežama
Sve informacije i dešavanja možete dobiti putem naših profila na društvenim mrežama.
AVANTAGEHeadquarters
Organically grow the holistic world view of disruptive innovation via empowerment.
OUR LOCATIONSWhere to find us
https://targer.ba/wp-content/uploads/2019/04/img-footer-map.png
GET IN TOUCHAvantage Social links
Taking seamless key performance indicators offline to maximise the long tail.

Targer Engineering & Consulting | Tvornička 3 | 71000 Sarajevo, Bosnia and Herzegovina | Tel. +387 33 846 213 | E-mail: [email protected] | Impressum
©2015-22 Targer. All Rights Reserved.

Targer Engineering & Consulting
Radon Plaza Business Center
Tvornička 3,
Sarajevo, 71000,
Bosnia and Herzegovina
Tel. +387 33 846 213

E-mail: [email protected]
Impressum
©2015-22 Targer. All Rights Reserved.