Najveće regionalno okupljanje proizvodnje ispunilo očekivanja učesnika

14 Decembra, 2022

U sklopu PIT Adria Summit-a bile su i posjete proizvodnim fabrikama u Tešnju, Usori i Lukavcu

AUTOR: REDAKCIJA PIT.BA

01.i 02.12.2022. godine je održano najveće regionalno okupljanje proizvodnje u Tešnju i Tesliću u organizaciji Targer E&C Sarajevo.

Summit su prvog dana otvorili načelnik općine Tešanj Suad Huskić, direktor TRA – Tešanjska Razvojna Agencija Edin Ibrahimović, predsjednik Privredne komore FBiH – Mirsad Jašarpašić i direktor Targer-a Tarik Kadrispahić.

Nakon uvodnog obraćanja dobrodošlice, učesnici su imali priliku čuti rezultate istraživanja na temu – “Koji su trenutni izazovi u BH industriji”, koju je Targer kao organizator pripremio specijalno za PIT Adria Summit 2022. Istraživanje je uradila Badema Durkić Keško – Lean konsultant u kompaniji Targer, a rezultate istraživanja je predstavio njen kolega, također Lean konsultant Nihad Muhamedagić.

Ključno izlaganje imao je njemački profesor dr. Christoph Roser, svjetski stručnjak za Lean proizvodni menadžment. Svoje znanje je sticao u kompanijama poput Toyota, McKinsey ili Bosch, a trenutno je jedan od najznačajnijih autora tekstova na temu organizacija proizvodnje preko web portala allaboutlean.com.

Ispred kompanije Tipteh su prikazali rezultate još jednog istraživanja. Inovativne metode i programe za praćenje efikasnosti, zastoja i kvalitete u proizvodnji, predstavio nam je direktor Nadir Durmić i približio nam na svojstven način.

U dijelu „Tako to rade lideri proizvodnje“ predstavili su nam se kompanije Voith Hydro Bosnia i BOXMARK Leather iz Lukavca; iz Visokog Vispak; te kompanija Medena Commerce iz Tešnja; a pored lidera proizvodnje, predstavila se također i TRA – Tešanjska Razvojna Agencija, Tešanj.

U drugom djelu „Tako to rade lideri proizvodnje“ imali smo priliku čuti predstavnike iz kompanija Prevent Components, Goražde; IMACO Systemtechnik, Usora; Elas Metalexpert, Banja Luka; Frontline, Sarajevo te iz kompanije Mann + Hummel BA, Tešanj.

Na ovom PIT Adria Summit-u koji je zaista drugačiji od svih dosadašnjih svi učesnici su imali priliku da se druže sa robotom i da poziraju dok ih robot fotografiše. Da, dobro ste pročitali, robot koji fotografiše. A kakva je prošlost, sadašnjost i budućnost robotizacije u našoj regiji na PIT Adria Summit-u govorio je direktor kompanije Autotech – Seudin Softić. Kompanija Autotech je iz Velenja, a svoje poslovanje proširili su i na teritoriji BIH, kao kompanija Autotech BH sa sjedištem u Ilijašu.

“Na tržištu postojimo već nekih 5 godina. U zadnje 3 godine instalirali smo preko 68 robota u našem regionu. A neka naša procjena je da je u zadnjih 5 godina instalirano oko 2-3 hiljade sistema automatizacije, što je realno gledano veoma malo.” – navodi gospodin Softić.

Hari Zamlić, menadžer za brigu i podršku kupcima iz kompanije RIS, Ensolva iz Rijeke, podijelio je svoja iskustva i izazove o digitalizaciji nabave,te se obratio sa pitanjem „Jesmo li spremni za digitalizaciju nabave“?

U sljedećem predavanju Krunoslava Glavača iz CadCam Group iz Zagreba, direktora odjela za digitalnu proizvodnju, svi učesnici su imali priliku da čuju koji su to načini za poboljšanje efikasnosti proizvodnje.

Barbara Čaušević i Samira Avdić ispred Targer-a govorile su o Employer brandingu i najavile teme koje će Targer i marketinška agencija obrađivati u narednom periodu, kao što su: Kako da privučete i zadržite najbolje ljude, kako da Adria regija dobije epitet povoljnog regiona za ulaganje i sl.

Pored edukativno – stručnog izlaganja o aktuelnim temama koje se tiču proizvodnje, održana su i dva panela o trenutno gorućim pitanjima kako za privredu BiH tako i za privredu regiona, a tiču se egzodusa radne snage i digitalizacije proizvodnje.

Pričalo se ne samo o budućnosti digitalizacije proizvodnje, nego o stvarnim iskustvima i uspješnim projektima, koji su učesnicima dali odlične ideje o vlastitom digitalnom putu njihovih kompanija. Na prvoj panel diskusiji – “Digitalizacija proizvodnje za obične smrtnike” u okviru konferencije učestvovali su: Moderator – Tijana Karaklić, Koučing Centar Beograd; Semir Hrvić, direktor IT u kompaniji AS Holding, Tešanj/Sarajevo; Zlatko Šimunec, predsjednik uprave CadCam Group, Zagreb; Zoran Đurđević, direktor Yanoka/Kala, Sarajevo/Beograd i Esmir Kotorić, zamjenik izvršnog direktora Madi, Tešanj.

Na svjetskom prvenstvu proizvodnih operacija u Tešnju i Tesliću, na drugom panelu svoja iskustva su podjelili slijedeći učesnici: Lejla Kraljevic, Direktorica, Derubis Caravans, Vitez, Izudin Ahmetlić, Vlasnik i predsjednik uprave, HIFA Oil Group, Tešanj, Mahmut Galijasevic, Generalni direktor, Mann Hummel BA, Tešanj i Sasa Petrovic, Direktor, Elas Metalexpert, Banja Luka.  Moderator panela bio je Đorđe Maričić, Maverick Consulting, Beograd.

Pored vlastitih primjera, panelisti su podjelili i svoja generalna razmišljanja na ovu temu, posebno o tome šta svaki učesnik poslovnih procesa treba da poduzima da bi se problem prevazišao.

Kao šlag na tortu, a zahvaljujući našem partneru Hifa Oil Group, nakon uspješno završenog prvog dana konferencije učesnici su imali priliku da nastave druženje uz večeru i zabavni program i ovaj put se još jednom zahvaljujemo Hifa Oil Group-i na gostoprimstvu.

02.12.2022. godine smo nastavili u Tesliću u hotelu Kardial, gdje su se održale tri edukativne stručne radionice.

Drugi dan je počeo sa interaktivnom radionicom koju je održao dr.Christoph Roser, višegodišnji saradnik Toyote i Lean stručnjak koji djeluje na području Njemačke.

Učesnici su imali priliku naučiti o dominantnim konceptima PULL proizvodnje. Glavna pitanja na koje je doktor Roser odgovorio su šta je to ustvari Pull proizvodnja, kako je Kanban sistem povezan sa Pull proizvodnjom, te koji su to najčešće primjenjeni sistemi u praksi.

Nakon teoretskog dijela, učesnici su kroz interaktivnu radionicu naučili kako mogu izračunati optimalan broj Kanbana uzimajući u obzir sve nestabilnosti koje jedan sistem može sadržavati kao što su fluktuacija narudžbi, zastoji, miks proizvoda i slično.

Predstavnici kompanije Autotech SloveniaMehmed Duharkić i Seudin Softic održali su radionicu na temu “Robotizacija za sve – Praktična priprema jednog projekta robotizacije”.

Uz praktičnu pripremu za projekat robotizacije, učesnicima su pokazane teoretske osnove o strukturi projekta robotizacije, odnosno koji imputi su potrebni za uspješnu implementaciju projekta. Nakon toga su imali priliku diskutovati na osnovu praktičnog primjera automatizacije linije za brizganje stakla u jednoj od kompanija iz  Prevent Group.

U sklopu PIT Adria Summit 2022 završena je i interaktivna radionica na temu “Dinamičko planiranje i terminiranje proizvodnje – Karika koja nedostaje?”, koju je moderirala ekipa iz  CADCAM Solutions doo Sarajevo i CADCAM Group. U prepunoj sali svi učesnici radionice su imali priliku da iskuse kako izgleda jedan tipičan radni dan planera proizvodnje i sa kojim sve izazovima se suočava.

Na jednom konkretnom primjeru su imali zadatak da naprave sedmični plan proizvodnje uz pomoć MS Excel-a, jednog od još uvijek vrlo često korištenih alata za planiranje.

Ekipa u sastavu Krunoslav GlavačBenjamin HamzićFaris HemicEldar Fuka i Alina Sultanovic, su sve učesnike podijelili u grupe i podijelili vrijedne nagrade za grupe koje naprave optimalan plan proizvodnje što je unijelo dodatnu dozu dinamike i simuliralo tipične uslove rada jednog planera.

Priliku da obiđu neke od uspješnih proizvodnih kompanija, učesnicima se pružila nakon završenih radionica. A svoja vrata su im otvorili predstavnici fabrika: Mann + Hummel BA i HIT Design iz Tešnja, Voith Hydro Bosnia i BOXMARK Leather iz Lukavca i IMACO Systemtechnik iz Usore kojima se također zahvaljujemo i ovim putem i naravno, želimo im nastavak uspješnog poslovanja i ubuduće.

Više o pojedinačnim izlaganjima i panelima čitajte na Targer Engineering & Consulating linkedIn profilu kao i na stranici PIT.ba

 

Targer
Engineering & Consulting
Mi smo Vaš saputnik do efikasne i izvrsne organizacije
+387 33 846 213
+387 61 100 526
PRATITE NASZapratite nas na društvenim mrežama
Sve informacije i dešavanja možete dobiti putem naših profila na društvenim mrežama.
AVANTAGEHeadquarters
Organically grow the holistic world view of disruptive innovation via empowerment.
OUR LOCATIONSWhere to find us
https://targer.ba/wp-content/uploads/2019/04/img-footer-map.png
GET IN TOUCHAvantage Social links
Taking seamless key performance indicators offline to maximise the long tail.

Targer Engineering & Consulting | Tvornička 3 | 71000 Sarajevo, Bosnia and Herzegovina | Tel. +387 33 846 213 | E-mail: [email protected] | Impressum
©2015-22 Targer. All Rights Reserved.

Targer Engineering & Consulting
Radon Plaza Business Center
Tvornička 3,
Sarajevo, 71000,
Bosnia and Herzegovina
Tel. +387 33 846 213

E-mail: [email protected]
Impressum
©2015-22 Targer. All Rights Reserved.