Projektovanje fabrike i novog Lay Out-a za Mann+Hummel BA

Img

Targer Engineering & Consulting upravo realizira šestomjesečni projekat savjetovanja i inžinjeringa za firmu Mann+Hummel BA na polju projektovanja fabrike, tj. izrade novog prostornog rasporeda (Lay Out-a) opreme i proizvodnih operacija.

Firma Mann+Hummel BA je članica njemačke multinacionalne kompanije Mann+Hummel od 2005. godine i trenutno broji preko 600 uposlenika sa tendencijom rasta. Tradicija proizvodnje filtera na tlu Tešnja je prisutna od 70-tih godina prošlog vijeka, fabrika je izrasla iz kompanije Unis Pobjeda i rađanja firme Unico Filteri. Glavna djelatnost kompanije Mann+Hummel je proizvodnja uljnih i zračnih filtera za motorna vozila. Sa težnjom i planom daljeg razvoja proizvodnih pogona u BiH a zahvaljujući ugledu i reputaciji koji od 2005. godine grade zaposlenici i rukovodstvo iz pogona u Tešnju kod matične korporacije u Njemačkoj, donijeta je strateška odluka o širenju proizvodnje i izgradnji novog logističkog centra koji bi adekvatno pratio dalji razvoj te povećanje količine i asortimana u pogonu smještenom u industrijskoj zoni Bukva - Tešanj.

U prvoj fazi nakon donošenja strateške odluke o širenju i izgradnji LC kupljena je proizvodna hala susjedne firme Pobjeda Tešanj. Teren za izgradnju nove hale (LC) je očišćen te će biti iskorišten za „Greenfield“ investiciju prema standardima koji su već ranije uspostavljeni u pogonima Mann+Hummela u Njemačkoj. Nakon reorganizacije i proširenja cilj je dio trenutnog proizvodnog pogona iskoristiti za prenos proizvodnje iz sestrinskih pogona u Českoj i Njemačkoj.

Težnja za definisanjem optimalnog budućeg rješenja po pitanju rasporeda mašina, operacionih pozicija, transportnih puteva i zaliha, a sve to u skladu sa principima Lean metodologije, potakla je rukovodstvo firme Mann+Hummel BA da potraži dodatna moguća rješenja i savjete iskusnoga kadra Targer E&C, tj. poglede i vizije izvan same kompanije. Time osim smanjenja subjektivnog ocjenjivanja i pristrasnosti imaju za cilj kroz sinergiju kreirati sveobuhvatan projekat izrade prostornog rasporeda i kroz već dokazanu metodologiju doći do optimalnog i najracionalnijeg rješenja budućeg prostornoga rasporeda. Novi Lay Out treba osigurati:

• Optimalno odvijanje operacija i minimizaciju troškova poslovanja u narednih planskih 20 godina

• Dovoljnu fleksibilnost i elastičnost proizvodne lokacije za prihvat svih budućih operacija i promjena na tržištu

Kao rezultat projektnog pristupa i sinergije koji je uložen na dosadašnjem dijelu projekta već se nadziru rezultati takvoga sistematičnog rada: dugoročna minimizacija troškova protoka materijala, funkcionalna podjela prema vrstama filtera, snižavanje zaliha u procesu korištenjem principa Pull (Povlačenje), smanjenje vremena manipulacije zalihama, Lean (Vitki) pristup efikasnijoj i efektivnijoj proizvodnji, fleksibilnost proizvodne lokacije, itd.

Cilj je do kraja mj. jula imati gotovo rješenje prostornoga rasporeda i isto implementirati u nove pogone tokom gradnje novog logističkog centra i reorganizacije cijele proizvodne lokacije.

Targer E&C ima izuzetnu čast da bude dio navedenog projekta, te da svojim savjetima, iskustvom i stručnošću doprinese pozitivnom toku definisanja i razvoja novog prostornog rasporeda u multinacionalnoj kompaniji kakva je Mann+Hummel BA. Spremnost na promjene, razmjena i usvajanje mišljenja, kooperativnost kakva je zabilježena od tehničkog osoblja i rukovodstva firme Mann+Hummel BA može poslužiti kao primjer pozitivne prakse. Raduje nas i činjenica da će projekat širenja i efikasan prostorni raspored dovesti do otvaranja novih radnih mjesta u BiH i opštini Tešanj. Time ovaj projekat ispunjava i društveno korisnu komponentu što nas posebno raduje.

Zahvaljujemo se upravi i uposlenicima firme Mann Hummel BA, a posebno direktnim učesnicima projekta.