Optimizacija Procesa u Elin Motors Bosnia

Img 28.09.2017 - Objavljujemo stručnoj javnosti da kao konsultantska podrška imamo čast učesvovati u unapređenju prozvodnih procesa firme Elin Motors Bosnia iz Živinica, Bosna i Hercegovina.

Elin Motors Bosnia se bavi proizvodnjom električnih generatora za vjetrotubrine, kao i dijelovima i sklopovima za generatore. Firma koje je prije dvije godine u Živinicama izgrađena po prinicpu „Greenfield – Ledina“, dio je austrijske grupacije Elin Motoren GbmH koja je širom svijeta aktivna u razvoju i proizvodnji uređaja za energetiku i industriju. Firma već zapošljava oko 120 saradnika sa tendencijom daljnjeg razvoja i širenja, a cjelokupna proizvodnja se preko austrijske matične firme izvozi širom svijeta. Elin Motors Bosnia je bez daljnjeg jedan od svijetlih primjera strane investicije, zapošljavanja u sektoru koji dodaje vrijednost i entuzijazma njegovog rukovodstva i uposlenika.

Nakon prvobitnog uvođenja i uhodavanja proizvodnje, te početnih optimizacija koje su izvršene u prethodnoj godini, u firmi Elin Motors Bosnia su se odlučili napraviti dodatni iskorak s ciljem optimiranja proizvodnih procesa. U tom smislu je naša kuća prošle godine izvela seminare na temu Lean Menadžmenta i Mapiranja toka vrijednosti (Value Stream Mapping). Sada je saradnja dodatno produbljena, a zajednički zadatak projektnog tima je ostvariti dodatna unapređenja procesa s ciljem:

• Ubrzanja protočnog vremena kroz proizvodnju (Lead time), a samim tim i smanjenja zaliha u međuprocesima

• Poboljšanje organizacije proizvodnje kroz uvođenje:

- Vizuelnih alata (Visual management

- Funkcije odlučivanja u samom pogonu (Shop Floor Management)

Sve aktivnosti će biti propraćene odgovarajućom obukom ključnih saradnika s ciljem samostalnog i održivog nastavka konktinuiranog poboljšanja procesa. Aktivnosti na projektu su već uveliko u toku, a njihov završetak se očekuje krajem Oktobra 2017.

Koristimo priliku da se zahvalimo rukovodstvu firme Elin Motors Bosnia na ukazivanju provjeranja našoj kući, kao i svim uključenim uposlenicima na konstruktivnoj saradnji i prilici da i mi učimo od njih. Pored toga što nam ovaj projekat predstavlja profesionalnu obavezu, čast nam i zadovoljstvo biti dio jedne iznimno pozitivne priče privrednog okruženja Bosne i Hercegovine.

Targer Engineering & Consulting projektni tim za Elin Motors Bosnia