Rast poslovanja kroz podršku BH industriji

Targer E&C u 2021. napravio iskorak u poslovanju

Img

Poslovni rezultati Targera iz godine u godinu rastu, i ukoliko pogledamo iza sebe, svaki novogodišnji rezime kroz proteklih šest godina donosi rast prometa, broja i obima projekata, rast izvedenih edukacija i konferencija (ako se uzmu i online konferencije), i rast broja uposlenih. Ponosni na sve što smo ostvarili kroz našu misiju da gradimo svoj biznis pomažući kompanijama BH i regionalne industrije da postanu još konkurentnije. A pritom da uživamo radeći svoj posao, gradeći kolektivni duh, pomažući svakom uposleniku da ostvaruje svoju vlastitu karijernu i životnu ambiciju.

Nakon početnog šoka Corona krize, krajem 2020. godine smo u potpunosti stali na noge, a prošle smo godine premašili obim posla ostvarivan čak i prije krize. U 2021. god. smo ušli sa osiguranim poslom skoro za cijelu godinu, tako da je promet prošle povećan za cca. 50% u odnosu na pretprošlu godinu. Realizovali smo nekoliko značajnih konsultantskih projekata, kao i mnoštvo manjih, te nekoliko desetina edukacija sa nekoliko stotina učesnika. Organizirali smo dvije stručne konferencije uživo (Targer Lean i Targer SCM Konferencija), kao i nekoliko online konferencija i webinara. Nažalost, stalne eskalacije sa Corona brojkama nam nisu dozvolile da izvedemo našu udarnu veliku PIT Central Konferenciju.

Raduje nas činjenica da su klijenti većinom prezadovoljni. Svojim stručnim radom i fanatičnom posvećenošću smo kreirali bazu klijenata (pojedinaca i kompanija) koji su redovni korisnici naših usluga.

Iz onih manje uspješnih saradnji smo puno naučili i u narednom periodu dodatno ćemo raditi na jačanju internih kapaciteta, te u klijentima tražiti sagovornike sa kojima dijelimo kulturu i vrijednosti. Vjerujemo da uz takav pristup možemo zajedno rasti.

Na jedan neklasični dio poslovanja smo posebno ponosni. Targer Engineering & Consulting je prošle godine poslužio kao odskočna daska za formiranje dodatne kompanije koja se bavi proizvodnjom i uslugama u oblasti građenja. Dio kadrova je stoga preraspoređen prema ovoj kompaniji. Krajem prošle godine je finaliziran koncept za dodatnu sestrinsku kompaniju, koja će se baviti inovativnim načinom trgovine i usluga za proizvodne kompanije regije širom Zapadnog Balkana.

Pored toga, u planu je i pokretanje Targer segmenta koji bi se bavio digitalizacijom industrijskog poslovanja. Teme poput digitalne transformacije i Industrije 4.0 su teme budućnosti, a nažalost u BiH i regiji u velikom zaostatku, kao i mnoge druge stvari. Mi smo odlučili da se ovoj temi posvetimo stručno i sveobuhvatno, a sve s misijom dodatnog jačanja konkurentnosti BH industrije.

Na kraju, još malo o našim baznim aktivnostima: konsalting, poslovni treninzi i konferencije.

U 2022. godinu, ulazimo sa odličnim perspektivama. Knjige narudžbi su prilično pune, i već uveliko radimo na jačanju ljudskih kapaciteta kroz zapošljavanje i saradnju sa partnerima. Nastavljamo ofanzivno, posvećeno, inovativno. Širimo progresivan način razmišljanja i dobre vibracije. Uvodimo nekoliko novih segmenata konsaltinga: Targer Intro Program, Targer Industrial HR i Employer Branding (više uskoro…).

Primjenom Lean metoda pomažemo onom progresivnom dijelu industrije ostvarujući slijedeće efekte:

  • Povećanje produktivnosti i profitabilnosti
  • Poboljšanje zadovoljstva uposlenika i položaja na tržištu rada
  • Poboljšanje kvaliteta umanjujući reklamacije, škart i popravke
  • Smanjenje protočnog vremena i zaliha u raznim fazama
  • Poslovno umrežavanje i širenje optimizma

Dozvolite nam da vaše uspješne poslovne priče učinimo još uspješnijim. Ne mora se sve gledati kroz visinu početne investicije. Jer, značajne stvari se ne postižu racionalnim ponašanjem.