Lean transformacija kompanije NEIMAX Visoko

Img

14.01.2019 - Kompanije u BiH su svake godine sve više suočene sa problemima u poslovanju poput odliva radne snage, slabim kompetencijam i obrazovanja novih radnika, novim nametima u vidu poreza i sl. One su prinuđene da svoje kapaciteta i bolju produktivnost pronaći u svojim redovima i organizaciji posla. Bolja organizacija, veća efikasnost, manji troškovi su sinonim za Lean.

Upravo važnost ove transformacije su shvatili u kompaniji NEIMAX Visoko te svoj put započeli sa Targer konsultantima. Prvi tragovi transformacije su vidljivi, a zadovoljstvo svih učesnika na projektu je vidljivo i ohrabruje za daljnji nastavak i buduće korake na Lean putovanju.

Kompanija Targer Engineering & Consulting Sarajevo trenutno je u završnoj fazi dijela LEAN transormacije za firmu NEIMAX Visoko na polju 5S metode, optimizacije lanca snadbijevanja preko P-modela smanjenja zaliha, povećanja produktivnosti rada proizvodnih linija preko modela OEE i edukacije rukovodilaca i poslovođa, kao i zaposlenika u administraciji.

Neimax Visoko je porodična firma, osnovana u aprilu 1991. godine i poako ali sigurno postaje BH prvak u proizvodnji valovitog kartona i kartonske ambalaže. Trend korištenja valovitog kartona i ambalaže od istog je stalnom porastu, kako zbog ranije nabrojanih prednosti, tako i zbog povećanja osvještenosti o korištenju ambalaže koja je najmanje štetna po okolinu i najmanje vremena joj je potrebno da se razgradi u prirodi, te svih zakonskih regulativa i standarda uspostavljenih iz istog tog razloga.

Zbog popunjenosti kapaciteta, sve većih zahtjeva sa tržišta, a nemogućnosti daljeg širenja na početnoj lokaciji, kompanija Neimax je izgradila novi objekat na lokaciji Čekrekčije (Visoko) po najsavremenijim standardima površine 6.000 m2 u koji je premjestila svu postojeću proizvodnju. Zatim 2015. godine izvršava vertikalnu integraciju unazad i u nogoizgrađeni objekat instalira pogon i pokreće proizvodnju valovitog kartona.

Firma je željela studijoznim pristupom doći do optimalnog budućeg rješenja po pitanju poslovanja a u skladu sa principima LEAN metodologije. Rukovodstvo firme NEIMAX Visoko odlučilo je za predmetni projekat angažovati tim Targer E&C koji je već stekao iskustva na ovakvim i sličnim projektima. Kroz već dokazanu metodologiju željeli su doći do optimalnog i najracionalnijeg rješenja budućeg poslovanja. Prvi dio projekta obuhvata:

• 5S – struktuiran pristup za efikasno upravljanje radnim mjestima i radnom okolinom. U osnovi 5S je Japanska metodologija razvijena od strane Toyota-e. To je tehnika u 5 koraka koja služi za promjenu svijesti zaposlenih o radnom okruženju. Pomaže uspostavljanju čišćeg, produktivnijeg i kvalitetnijeg radnog okruženja. Podstiče kompaniju da posmatra objekte/pitanja koja su često zanemarena.

• Optimizacija lanca snadbijevanja preko P-modela upravljanja zalihama - učesnicima su prenese metode i načine kako da upravljaju tokom zaliha i materijalnih vrijednosti kompanije, pri tome vješto balansirajući između suprotstavljenih interesnih grupa (kupaca, vlasnika, uposlenika, itd.) po pitanju veličine, rasporeda, protoka i obrta zaliha. Uspostavljeno je pravilo odlučivanja sa definiranim maksimalnim kolicinama, minimalnim kolicinama, sigurnosnom zalihima itd.

• Edukacija rukovodilaca i poslovođa, kao i svih administrativnih zaposlenika imala je za cilj da kroz trening module unaprijedi cijeli set vještina polaznika, prožet LEAN filozofijom, a krajnji cilj je poboljšanje ključnih pokazatelja rada pogona/odjela kojima polaznici rukovode.

• Povećanja produktivnosti rada proizvodnih linija preko modela OEE. Zbog nesigurnih uslova globalne i lokalne trgovine i intenzivne konkurencije, proizvođači danas više nego ikada dosad moraju povećati učinkovitost procesa i temeljito proučiti troškove proizvodnje. Isplati se razmotriti provjerene metode za maksimalno učinkovito funkcionisanje linija, a jedan intenzivno korišten model je model sveukupne produktvnosti opreme (OEE).

Kao rezultat pristupa i sinergije koji je uložen na dosadašnjem dijelu projekta već se nadziru rezultati takvoga sistematičnog rada: dugoročna minimizacija troškova protoka materijala, funkcionalna podjela prema vrstama proizvoda, snižavanje zaliha u procesu korištenjem principa Pull (Povlačenje), smanjenje vremena manipulacije zalihama, Lean (Vitki) pristup efikasnijoj i efektivnijoj proizvodnji, fleksibilnost proizvodne lokacije, bolju uslužnost klijentima itd.

Targer E&C ima izuzetnu čast da bude dio navedenog projekta, te da svojim savjetima, iskustvom i stručnošću doprinese pozitivnom toku LEAN transformacije u kompaniji kakva je NEIMAX Visoko. Spremnost na promjene, razmjena i usvajanje mišljenja, kooperativnost kakva je zabilježena od tehničkog osoblja i rukovodstva firme NEIMAX Visoko može poslužiti kao primjer pozitivne prakse. Svakako je važno istaći da je NEIMAX Visoko nastavlja da povečava izvoz kao i partnerstvo sa velikim i značajnim kupcima kako u BiH tako i u regionu. Raduje nas i činjenica da će projekat dovesti do otvaranja novih radnih mjesta u BiH i opštini Visoko. Time ovaj projekat ispunjava i društveno korisnu komponentu što nas posebno raduje.

Zahvaljujemo se upravi i uposlenicima firme NEIMAX Visoko, a posebno direktnim učesnicima projekta.