Organizacija proizvodnog pogona za Alma Ras

Img 16.01.2017 - Kompanija Alma Ras proizvodi vrhunsko donje rublje i odjeću za spavanje. Ova porodična kompanija sa sjedištem u gradu Olovo, BiH, danas zapošljava preko 1.000 saradnika na 5 proizvodnih lokacija, što je čini jednom od najvećih privatnih kompanija u BiH i regionu Zapadnog Balkana. Pod dirigentskom palicom porodice Memagić, kompanija stjecanjem sve većeg povjerenja svojih kupaca ostvaruje već dvadesetak godina kontinuiran i stabilan rast.

Pored proizvodnje i prodaje rublja pod vlastitim brendovima, sve prednosti proizvodnje u firmi Alma Ras koriste i dva renomirana evropska proizvođača donjeg i kupaćeg rublja: Triumph i Calzedonia.

Upravo su u toku nove inicijative. U cilju osiguranja dodatnih proizvodnih kapaciteta, Alma Ras je prije dvije godine uspostavila proizvodnu lokaciju u gradu Visoko, BiH, koju trenutno proširuje novom proizvodnom halom. U sklopu pomenutog projekta, Alma Ras prenosi dijelove proizvodnje (proizvodnog programa i opreme) kupca Triumph iz grada Wiener Neustadt, Republika Austrija. Sve to u sklopu inicijative strateškog partnerstva sa firmom Triumph, koja na Alma Ras prenosi (outsource) sve više svojih procesa proizvodnje i lanca snabdjevanja.

Pouzdanom klijentu Alma Ras je odlučila vratiti istom pouzdanošću. Projektu se pristupilo studiozno, te je pored ostalog i Targer E&C angažovan kao projektna podrška na planiranju, organizaciji i uspostavi jednog proizvodnog pogona. Ovaj pogon će biti zadužen za krojenje tekstila na CNC mašinama (katerima), kao i za dodatne procese koji služe kao priprema za konačno šivanje rublja. Pored osiguranja stabilnih isporuka odgovarajućeg kvaliteta, u drugoj fazi projekta će se fokus prenijeti na što bolje iskorištenje materijala i krojaćih mašina, a sve s ciljem uspostave dugoročne konkurentnosti firme Alma Ras.

Projekat prenosa procesa iz firme Triumph se završava u januaru 2017. godine, a projektna podrška naše firme na uređenju i unapređenju procesa će se nastaviti i u narednom periodu. Koristimo priliku da se zahvalimo kompaniji Alma Ras, njenom rukovodstvu, kao i svim uključenim saradnicima na konstruktivnoj saradnji.

Za dodatne informacije o uspostavi, organizaciji i optimizaciji proizvodnje ili operacija, na raspolaganju Vam je tim Targer E&C.