Targer u vrtlogu – Osvrt na 2020. godinu

21 Decembra, 2020

Mnogi će reći da godinu gospodnju 2020. treba zaboraviti, da bi najbolje bilo prespavati je. Ja neću. Nisam želio da se ova globalna pometnja desi, ali kad je već tu, onda sam se rukovodio modelom proaktivnog ponašanja-fokusiraj se na ono što je u tvojoj moći da uradiš. I evo sad pred kraj godine kad je Corona gripa odlučila i mene uključiti u svoje bezosjećajne statistike, odlučio sam opet da koristim vrijeme efikasno i napišem kakvog štiva. Ovim tekstom dajem osvrt na 2020. godinu iz ugla firme kojom rukovodim, firme Targer Engineering & Consulting.

Firma postoji oko 5,5 godina i konstantno bilježi lagani rast. Taj rast se u zadnjem kvartalu 2019. pretvorio u „proboj“, tj. naše usluge u vidu konsaltinga, edukacija i organizacije konferencija su planule. Takav razvoj se nastavio i početkom 2020. godine. Mi smo se kadrovski, tehnički i organizaciono pojačali, spremni da iznesemo perspektivu koja nam se pružila. Narudžbe za 2020. po svim aspektima su bile gotovo pune, a imali smo u planu još mnogo toga.

Onda, naravno, krajem marta 2020. dolazi Corona blokada. Ostajemo bez oko 80% prihoda, većina naših usluga je vezana na rad s ljudima i prisustvo negdje na terenu, tako da je to sve stavljeno na čekanje do daljnjeg. Vlada neizvjesnost po svim osnovama. Naši klijenti također pojma nemaju kako će se kod njih razvijati situacija, pa čak i oni koji nisu izgubili svoje narudžbe podižu „ručnu kočnicu“. Ne troši se nizašta što nije prijeko potrebno.

Nakon stanja šoka od nekih 7 do 14 dana, odlučili smo biti proaktivni, ofanzivni, hrabri. Zaključak je bio: „dobro, hajde da vidimo gdje šta možemo uraditi i od toga napraviti prihod?“ Alternativa je bila raspustiti ili zalediti firmu. I tako je krenuo „tajfun“ raznih akcija, inicijativa, projekata, novih kontakata, poslova i tržišta. Mnoge stvari koje smo pokušali su bile neuspješne, neke su prošle osrednje, dok su neke bile pun pogodak. Taj „vrtlog“ traje manje-više sve do danas, kada na prekretnici godine trebamo sjesti i odlučiti šta ima potencijal za dalje, a šta ne.

Pored naših standardnih usluga, bavili smo se raznim stvarima: razvojem medicinskih proizvoda, razvojem fabričke opreme, online edukacijama i konferencijama, pokretanjem web portala, pisanjem aplikacija za programe podsticaja, trgovinom i preprodajom, neformalnim headhunting-om, itd. Kako smo našim klijentima i cijelom industrijskom tržištu konsatntno savjetovali da ne sjede skrštenih ruku nego da pređu u akciju, u „ofanzivu“, da nalaze nove klijente, proizvode, izvore finansiranja, tako smo ustvari i mi nesvjesno odlučili da to na primjeru pokažemo.

Primjer 1: U saradnji sa njemačkom organizacijom GIZ, pokrenuli smo u ranoj fazi Corona krize naš digitalni program edukacija i panela. U početku smo se fokusirali na teme vezane za prevazilaženje krize i liderstvo kroz neizvjesnost, da bi smo kasnije prešli na stručne teme. Cijeli program je bio pun pogodak. Ovdje smo dakle koristili strategiju da postojećim kupcima ponudimo postojeće proizvode samo u drugom formatu-digitalnom online formatu.

Primjer 2: Skupa sa našim klijentima razvijali smo fizičke proizvode poput bolničkog kreveta ili fabričke opreme. Iako nam to nije u ospegu poslovanja, ovdje smo iskoristili kompetencije postojećih kadrova naše firme, te smo dakle našim stalnim kupcima ponudili potpuno drugu uslugu u skladu sa tadašnjim potrebema na tržištu. Pored stručnog dijela ovih projekata, masivno smo ih koristili za širenje pozitivnih vibracija u BH industriji.

Također, godinu smo u skladu sa mogućnostima koje je nametao „home work“ iskoristili za masivne marketinške aktivnosti na internetu, ne samo firme Targer, nego i našeg web portala PIT.ba (Proizvodnja, Industrija, Tehnologija) koji se može nazvati jednim od „ratnih profitera“ ove krize. Portal je sa stotinjak pratilaca na platformi Linkedin početkom godine došao do broja od 1.500 sad na kraju godine.

I evo nas na kraju godine. Od marta do decembra 2020. smo bili u fazi prežvljavanja, ali smo agilno radili i širili progresivnu atmosferu. A onda je tokom 12. mjeseca opet došlo do nagrade, tj. do „proboja“. Dobili smo nekoliko novih ugovora, narudžbi i najava narudžbi za 2021. godinu iz domena konsaltinga i edukacija, nakon kojih smo zaključili da smo preopterećeni i da trebamo upošljavati nove kadrove.

Tako da sad krajem godine u Targeru imamo dva važna zadatka. Prvo, pripremiti se da kvalitetno i efikasno izvedemo sve ugovorene poslove. Drugo, da iz „vrtloga“ dešavanja u ovoj godini isfiltriramo poslove i djelatnosti kojima se želimo baviti i da odstranimo sve ono što nema potencijal. Jer, fleksibilnost jeste bila najpoželjnija vještina tokom 2020. godine, ali samo od fleksibilnosti se ne živi. Što bi rekao jedan moj bivši radni kolega: „poenta je u biznisu naći optimalan omjer produktivnosti i fleksibilnosti“.

Želim vam mnogo zdravlja, uspjeha i proaktivnosti u 2021. godini uz poruku: „I dalje nije kasno da se kriza iskoristi u vlastitu korist“.

Zahvaljem se na kraju posebno svim kolegama u Targeru na strpljenju, energiji, entuzijazmu. Bila je „luda“ godina koju smo prebrodili kao tim.

Targer
Engineering & Consulting
Mi smo Vaš saputnik do efikasne i izvrsne organizacije
+387 33 846 213
+387 61 100 526
PRATITE NASZapratite nas na društvenim mrežama
Sve informacije i dešavanja možete dobiti putem naših profila na društvenim mrežama.
AVANTAGEHeadquarters
Organically grow the holistic world view of disruptive innovation via empowerment.
OUR LOCATIONSWhere to find us
https://targer.ba/wp-content/uploads/2019/04/img-footer-map.png
GET IN TOUCHAvantage Social links
Taking seamless key performance indicators offline to maximise the long tail.

Targer Engineering & Consulting | Tvornička 3 | 71000 Sarajevo, Bosnia and Herzegovina | Tel. +387 33 846 213 | E-mail: [email protected] | Impressum
©2015-22 Targer. All Rights Reserved.

Targer Engineering & Consulting
Radon Plaza Business Center
Tvornička 3,
Sarajevo, 71000,
Bosnia and Herzegovina
Tel. +387 33 846 213

E-mail: [email protected]
Impressum
©2015-22 Targer. All Rights Reserved.