DIZAJNIRANJE PROIZVODNOG LAYOUTA ZA ASTA BOSNA

30 Septembra, 20240

Targer Engineering & Consulting tim je realizirao jedan od najznačajnijih projekata u svojoj osmogodišnjoj historiji. Kompanija ASTA Energy Transmission Components GmbH iz Austrije povjerila nam je dizajn kompletnog rasporeda opreme i procesa (tzv. layout) za buduću proizvodnu lokaciju u Bosni i Hercegovini. Ova potpuno nova fabrika biće izgrađena po principu “Greenfield” u oblasti grada Cazina.

ASTA Energy Transmission Components GmbH sa sjedištem u Wiener Neustadtu, Austrija, svjetski je lider u proizvodnji rafiniranih bakarnih žica koje se koriste kao komponente za električne motore, generatore i energetske transformatore. Kako je istakao gospodin Heinz Riedler, generalni direktor ove grupacije: “Asta je postala sinonim za visokokvalitetne bakarne komponente koje se koriste u industriji za visokoeenergetske generatore i transformatore širom svijeta. ‘Asta’ označava najviši nivo kvaliteta i pouzdanosti proizvoda naših kupaca.”


 

Grupa Asta se može pohvaliti tradicijom dužom od 200 godina u proizvodnji električnih komponenti. Pored matične lokacije u Austriji, Asta ima proizvodne pogone u još tri zemlje: Kini, Brazilu i Indiji. S ciljem realizacije ambicioznih planova za rast i širenje tržišta, posebno u oblasti proizvodnje bakarnih žica za motore električnih automobila, grupa je odlučila izgraditi potpuno novi proizvodni pogon u regiji jugoistočne Evrope. Odluka je pala na Bosnu i Hercegovinu, tačnije na grad Cazin, koji je zauzvrat učinio sve što je bilo potrebno kako bi se ovaj investitor odlučio za ovu općinu. Kupovina zemljišta je okončana prije nekoliko godina, testna proizvodnja je pokrenuta u iznajmljenim halama, a izgradnja i puštanje prve faze nove tvornice u rad planirani su za 2024/2025. godinu.

Prije početka izgradnje i dizajniranja građevinske infrastrukture ove tvornice, Asta je odlučila djelovati ne samo praktično, već i vizionarski. Donijeta je odluka da se precizno isplanira raspored fabričkih zona, procesa, opreme i logističkih operacija, tj. da se provede cjelokupan operativni dizajn rasporeda ove tvornice. Krajnji cilj je dobiti moderan, efikasan, fleksibilan i za rad ugodan proizvodni pogon. Naša kompanija je izabrana za ovu namjenu, a zajednički timovi Asta i Targer E&C su uspješno završili postavljene zadatke u planiranom roku.



Kao rezultat ovog projekta dobiven je optimalan raspored tvornice i svih povezanih procesa, što će investitoru osigurati nesmetano i ekonomično poslovanje u narednim decenijama. Tvornica se prostire na cca. 18.000 m2 s mogućnošću proširenja za dodatnih cca. 10.000 m2. Sam raspored je stoga projektovan uz mogućnost proširenja na raznim osnovama koje budućnost može nametnuti, tj. ova fabrika ima visoku sposobnost fleksibilnosti i prilagodljivosti. Osim ove karakteristike, u raspored fabrike ugrađen je niz drugih smjernica iz Njemačkog udruženja inženjera: Richtlinie VDI 5.200 – Fabrikplanung, tj. Projektovanje fabrika.

Krajnji rezultat je tvornica čiju konceptualnu ilustraciju možete vidjeti u priloženim slikama. Zahvaljujemo na povjerenju i konstruktivnoj saradnji upravi ASTA Energy Transmission Components GmbH, kao i upravi i timu Asta Bosnia d.o.o. Za Targer tim, ovaj projekt nije bio samo još jedan profesionalni zadatak, već i vrlo značajan i složen izazov na kojem je bilo zadovoljstvo raditi.

 

Targer
Engineering & Consulting
Mi smo Vaš saputnik do efikasne i izvrsne organizacije
+387 33 846 213
+387 61 100 526
PRATITE NASZapratite nas na društvenim mrežama
Sve informacije i dešavanja možete dobiti putem naših profila na društvenim mrežama.
AVANTAGEHeadquarters
Organically grow the holistic world view of disruptive innovation via empowerment.
OUR LOCATIONSWhere to find us
https://targer.ba/wp-content/uploads/2019/04/img-footer-map.png
GET IN TOUCHAvantage Social links
Taking seamless key performance indicators offline to maximise the long tail.

Targer Engineering & Consulting | Tvornička 3 | 71000 Sarajevo, Bosnia and Herzegovina | Tel. +387 33 846 213 | E-mail: [email protected] | Impressum
©2015-22 Targer. All Rights Reserved.

Targer Engineering & Consulting
Radon Plaza Business Center
Tvornička 3,
Sarajevo, 71000,
Bosnia and Herzegovina
Tel. +387 33 846 213

E-mail: [email protected]
Impressum
©2015-22 Targer. All Rights Reserved.