Process Optimization in Elin Motors Bosnia (EMB)

Img 23.10.2017 - Targer Engineering & Consulting je u Septembru 2017. počeo sa izvođenjem novog trening programa Lean - Six Sigma Green Belt. Program se u režiji organizacije GIZ izvodi za kompanije s područja opština koje su obuhvaćene programom EU-Prolocal.

Nakon pobjedničkog pohoda širom razvijenog dijela svijeta, metode Lean menadžmenta i Six Sigme nezaustavno počinju djelovati na unapređenju konkurentnosti i u Bosni i Hercegovini. Filozofija i metodologija upravljanja (poslovnim) procesima postala je određena vrsta platforme na kojoj mnoge firme baziraju svoju strategiju stabilnih i održivih poboljšanja efikasnosti i izvrsnosti. Pored toga, metode se učestalo koriste i kao podloga za razvoj personalnog i organizacijskog mentaliteta stalnih poboljšanja i rješavanja problema. Više o metodama i našim uslugama ovdje.

Targer Engineering & Consulting dobio je povjerenje Njemačkog Društva za Međunarodnu Saradnju (GIZ - Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit) da izvede program obuke iz metoda Lean – Six Sigma za stepen Green Belt (Zeleni pojas). Obuka je sastavni dio programa podsticaja BH privrede EU-Prolocal koji obuhvaća samo jedan dio opština Bosne i Hercegovine.

Program se sastoji od 10 dana obuke podjeljene u 5 blokova. Iznimno bitan segment je praktičan rad: paralelno sa obukom, učesnici u svojim organizacijama provode konkretne projekte unapređenja procesa, pri čemu dobijaju mentorstvo konsultatana naše kuće, uključujući posjete i savjetovanje na licu mjesta u kompanijama. Teoretski dio obuke će trajati 3 mjeseca, a dodanih mjesec dana učesnicima će stajati na raspolaganju za završetak projekata.

Na programu učestvuje 18 predstavnika iz 7 kompanija:

• Miviko – Posušje

• Kovan MI – Gračanica

• TMD Group – Gradačac/Brčko

• Nova Dipo – Gradiška

• Inox Ajanović – Tešanj

• ZEDA – Zenička Razvojna Agencija – Zenica

• Elin Motors Bosnia – Živinice

Koristimo priliku da se zahvalimo GIZ-u kao organizatoru programa, kao i njihovom zaduženom projekt menadžeru Krunoslavu Rašiću. Također se zahvaljujemo učesnicima na konstruktivnom angažmanu i saradnji, kao i osoblju hotela Park u Doboju, u kojem se izvodi teoretski dio obuke. Dosadašnji tok obuke pokazuje izrazitu zainteresovanost i proaktivnost svih učesnika, kao i njihovo zadovoljstvo pokazanim, naučenim i prodiskutovanim.

Više o našem programu edukacija Lean – Six Sigma pogledajte ovdje.

Vaš Targer Engineering & Consulting tim za program Lean – Six Sigma