PIT Drina 2019 Goražde: Hoćemo novih znanja, umrežavanja i nadahnuća

Img

10.04.2019 - PIT Drina 2019, konferencija namijenjena proizvodnim kompanijama, održana je u četvrtak 21.03.2019. u Goraždu. Organizatori konferencije bili su konsultantska kuća Targer Engineering & Consulting, Vlada Bosansko-Podrinjskog Kantona, Grad Goražde, Udruženje poslodavaca BPK i Privredna komora BPK.

Preko 140 učesnika iz oko 60 kompanija i organizacija opredijelili su se aktivno učestvovati u radu ovog stručno-poslovnog skupa koji za industriju bosansko-podrinjskog kantona i BiH može igrati važnu ulogu. Po izjavama učesnika, partnera, sponzora i organizatora, konferencija je ne samo ispunila, nego i premašila sva očekivanja u pogledu strukture, karaktera, kvaliteta i obima stručno-poslovnih aktivnosti. Ovakav uspjeh posebno dolazi do izražaja ako se u obzir uzmu sve negativne vijesti koje u zadnje vrijeme dolaze iz poizvodnog sektora, od slabe ekonomske aktivnosti, preko iseljavanja stanovništva i nedostatka mladih kadrova u industrijsko-prizvodnom sektoru.

Konferenciju PIT (Proizvodnja-Industrija-Tehnologija) Drina 2019 svečano su otvorili Emir Oković Premijer BPK, Muhamed Ramović gradonačelnik grada Goražda i Šejla Bojadžija predsjednica Udruženja poslodavaca BPK koji su svojim pozitivizmom i podrškom dodatno začinili najavni dio konferencije.

Srž konferencije bila su stručna izlaganja eksperata iz različitih oblasti djelovanja proizvodnih organizacija, a organizatori su se potrudili da to budu najjača regionalna imena u svojim oblastima.

Dr. Emir Džanić, osnivač je i partner u Cambridge Innovative System Solutions iz Zagreba, imao je čast da održi uvodno izlaganje. Ovaj stručnjak za razvoj sustava inovacija i upravljanje promjenama u organizaciji i organizacijskoj kulturi iznio je vrlo zanimljive perspektive na temu Kako biti inovativna i agilna organizacija.

Đorđe Maričić, vlasnik agencije Maverick Consulting iz Beograda, dao je dodatnu vrijednost konfererenciji temom Komunikacijom do zadovoljstva uposlenika, koja je jedna od ključnih zahtjeva naprednog poslovanja svake proizvodne kompanije.

Tarik Kadrispahić iz firme Targer Engineering & Consulting, Sarajevo, održao je izlaganje na temu Lean metode za povećanje konkurentnosti poslovanja, pri čemu su date uvodne postavke same metode koja proističe iz Toyota Proizvodnog Sistema. Naglašeno je da je široka upotreba Lean metoda jedan od narednih poželjnih, a možda čak i neophodnih koraka u razvoju bh. industrijskog sektora.

Dr. Adis Muminović ispred firme CGP Design, Sarajevo, govorio je kroz teoriju i praktične primjere o načinima za brzu izradu uzoraka, prototipova i manjih serija raznih proizvoda korištenjem tehnologije 3D printanja (aditivna proizvodnja). Dr. Muminović se i kao ekspert javno založio za iniciranje inkubatora i co-working prostora na području BPK, a koji bi pomogli kod realizacije poslovnih i tehničkih ideja mladih ljudi.

Iznimno su zanimljive bile i sponzorske prezentacije sa fokusom na realizirane i buduće projekte:

1. Nadir Durmić je ispred firme Tipteh, Sarajevo predstavio rješenja za automatizaciju proizvodnje kao i proizvode koji su dio automatizacije proizvodnje, a koje se u uslovima tehnološkog razvoja nameće kao nužna promjena.

2. Ferhat Dedić kao predstavnik firme Algotech, Sarajevo predstavio digitalna rješenja za poslovanje kompanija, a koja su ne samo potreba nego i nužnost u suvremenim načinima poslovanja.

3. Seudin Softić je kao predstavnik firme Autotech iz Velenja, održao vrlo zanimljivo izlaganje o mogućnostima upotrebe robota i automatizacije u BH tvornicama, kroz praktičnu primjenu istih i uz demonstracije dvije robotske ruke koje su bile na samoj konferenciji.

4. Emir Žunić ispred firme Info Studio, Sarajevo predstavio primjenu AI rješenja u modernom skladišnom poslovanju i transportu koja su u suvremenom poslovanju smatraju sastavnim dijelom uspješnog poslovanja.

Izlaganja domaćih i međunarodnih organizacije unijela su dodatnu količinu poslovnih aktivnosti u konferenciju PIT Drina 2019.

U uvodnoj riječi premijer BPK Emir Oković učesnicima konferencije je prezentirao trenutno stanje infrastrukture i dao informacije o aktuelnim razvojnim pravcima ovog Kantona i budućim kapitalnim projektima u poboljšanju infrastrukture. Posebano je naglašeno da su svi infrastrukturni projekti usmjereni za stvaranje uvjeta za nove investicije na području Kantona, a u cilju obezbijeđenja uslova za razvoj privrednih aktivnosti u planiranim poslovnim zonama.

Ispred grada Goražda učesnicima se obratio gradonačelnik Muhamed Ramović koji je u svom nadahnutom govoru učesnicima konferencije prenio pozitivnu energiju koja je grad Goražde svrstala u gradove poželjne za življenje.

Šejla Bojadžić predsjednica Udruženja poslodavaca BPK Goražde govorila o aktivnostima ove organizacije s ciljem podrške biznisu BPK i BiH.

Ispred Udruženja poslodavaca FBiH učesnicima konferencije obratio se i Mladen Pandurević koji je još jednom istakao značaj konferencije za proizvodne komapanije i razmjene znanja i iskustava tokom konferencije umajući u vidu veliki broj učesnika i kompanija.

Vrlo korisno izlaganje imao je Zihnija Hasović ispred Evropske Banke za Obnovu i Razvoj (EBRD).Prezentacija se odnosila na sve načine podsticaja biznisa od strane ove organizacije, a prije svega kroz kredite i grantove koji mogu dati dodatni impuls razvoja.

Poseban interesantan sadržaj PIT konferencije su poslovni (B2B) susreti, koji su omogućili predstavljanja i poslovno umrežavanje kompanija iz BiH i regiona. Preko 30 partnera i sponzora je podržalo konferenciju, od kojih su njih 18 odlučili preko svojih promo-kutaka predstaviti svoje proizvode i usluge za podršku proizvodnim kompanijama. Ovi štandovi su predstavljali čvorište susreta i poslovnog uvezivanja, a rezultati ovog povezivanja bi tek trebali uslijediti.

Posebnu pozornost izazvali su štandovi firme Autotech Velenje sa demontracijom pravih industrijskih robota, kao i štand CGP Design tima sa demonstracijom rada pravih 3D printera.

Panel diskusija konferencije je bila posebno zanimljiva i korisna svim učesnicima konferencije, a na momente i vrlo burna imajući u vidu da je tema panela pratila aktualni trenutak kadrova u BiH, odnosno "Inovativne metode u upravljanju kadrovima". Uvodničar i moderator panela dr. Emir Đanić posebnu pozornost je posevetio tome koje metode su primjenjivane, koje se primjenjuju sada i kakvi su planovi u narednom periodu u vezi vođenja kadrovske politike, odnosno upravljanja kadrovima.

Učesnici panela, Haris Rahman iz Prevent grupacije Sarajevo, Nedžad Alić iz EMKA Bosnia / EMKA Bekto Goražde, Mahmut Galijašević iz Mann+Hummel BA Tešanj, Muhamed Hubanić iz Pobjede Rudet Goražde, Izudin Neimarlija iz Tvornice cementa Kakanj, Rasim Memagić iz AlmaRas i Ferhat Dedić iz Algotech Sarajevo su diskutovali na ciljanu temu panela, te uz dodatna pitanja iz publike u najkraćim crtama došli do slijedećih zaključaka:

• Stalno stručno usavršavanje uposlenika,

• Prilagođavanje novim trendovima,

• Djeljenje pozitivnih praksi i kontinuirano unapređenje procesa,

• Motivacija kroz prihvatanje prijedloga "iznutra" koji se nužno ne odnose na povećanje produktivnosti,

• Dvosmjerna, jasna i brza komunikacija poslodavac – uposlenik,

• Stvaranje povjerenja kroz edukacije uposlenika sa jasnim ciljem njegovog razvoja u kompaniji,

• Stvaranje i očuvanje okruženja koje prirodno omogućava svim uposlenicima ostvarivanje njihovih punih potencijala,

• Stalna unapređenja kao osnov za zadovoljstvo uposlenika, a samim time i put do kvalitetnog proizvoda na zahtjevnim tržištima.

Na kraju konferencije, zbog velikog broja učesnika, napravljene su dvije grupe od oko 40 učesnika konferencije koje su naizmjenično posjetile i obišle pogone firmi Prevent Goražde i EMKA Bosnia. Tom prilikom su ostvarili uvid u procese i proizvode ovih renomiranih kompanija. Tokom obilazaka fabrika učesnici konferencije su dodatno imali priliku da razgovaraju kako sa menadžmentom svake od kompanija tako i direktno sa uposlenicima na njihovim radnim mjestima.

Voditelji konferencije su bili Hasan Gabela ispred Grada Goražda i Kemal Balihodžić direktor firme UpTrend Marketing Solution iz Sarajeva.

PIT Drina 2019 je nakon PIT Krajina i PIT 2018 Tešanj bila treća konferencija u BiH namijenjena proizvodnim kompanijama i njihovim partnerima. I poslije treće PIT Drina 2019 jasno je da BH industriji, pogotovo u manjim industrijskim sredinama, nedostaju ovakvi događaji koji promoviraju proizvodnju, industriju i tehnologiju. Konferencija je mjesto gdje se prezentiraju savremene tehnike i tehnologije koje se koriste u najjnaprednijim svjetskim industrijama. Zahvaljujemo se učesnicima, suorganizatorima, partnerima, sponzorima, izlagačima, panelistima i svima koji su na bilo koji način pomogli održavanje ove konferencije.

" A sada, hajdemo na posao, veliki je put pred nama na unapređenju BH proizvodnje, industrije i tehnologije. Vidimo se slijedeće godine u Goraždu, a prije toga na PIT 2019 u Cazinu, Tešnju i Mostaru.", stoji na kraju saopćenja.

GORAŽDE U MARTU DOMAĆIN REGIONALNE POSLOVNO-STRUČNE KONFERENCIJE

Poznat program konferencije PIT Drina 2019

Regionalna poslovna konferencija „PIT Drina 2019.“ okupila više od 150 učesnika

Otvorena 3. regionalna stručno-poslovna konferencija – PIT Goražde 2019.

PIT Drina 2019 Goražde: Hoćemo novih znanja, umrežavanja i nadahnuća

Inovativne metode u upravljanju kadrovima vodećih kompanija u BiH