Lean Six Sigma Green Belt Ciklus u Tešnju

Img 06.03.2017 -Tešanj je jedna od industrijski najrazvijenih sredina ne samo u Bosni i Hercegovini, nego i na prostoru bivše Jugoslavije. Opština čija je industrija tradicionalno bila bazirana na proizvođačima autodijelova, a u kombinaciji sa izraženim poduzetničkim duhom njenih poslovnih ljudi, danas užurbano korača putevima industrijskog i društvenog napretka.

Targer Engineering & Consulting je također dobio priliku da doprinese. Već prošle godine u saradnji sa Tešanjskom Razvojnom Agencijom – TRA je za uposlenike tešanjskih kompanija izveden početni kurs za Žuti pojas metoda Lean Six Sigma. Saradnja se upravo nastavila tako što je pokrenut trening ciklus Lean Six Sigma Zeleni pojas, ciklus koji će u intervalima trajati oko 3 mjeseca i u kojem će učesnici pored teoretske obuke provesti i konkretne projekte unapređenja procesa u svojim kompanijama. Nakon izvedene obuke i projeketa, učesnici će biti nagrađeni certifikatom Green Belt (Zeleni pojas – određena vrsta analogije sa daleko-istočnim borilačkim vještinama, s tim da se u slučaju Lean Six Sigme radi o poslovnim vještinama).

Kompanije čiji uposlenici učestvuju u trening programu su:

· Artisan, Tešanj (Proizvodnja namještaja)

· Madi, Tešanj (Prehrambena industrija)

· Mann Hummel, Tešanj (Proizvodnja filtera i prečistača za automobile)

· Medena Commerce, Tešanj (Proizvodnja dijelova mašina i postrojenja)

· Saračević, Tešanj (Trgovina metalima i usluge obrade metala)

· GS TMT, Travnik (Proizvodnja dijelova mašina i postrojenja)

Ciljevi programa bi bili:

· Stvaranje mentaliteta i atmosfere kontinuiranog rada na unapređenju efikasnosti i kvaliteta poslovanja,

· Generisanje eksperata za Lean i Six Sigmu koji će kao projekt-menadžeri predstavljati okosnicu uvođenja metoda u svojim organizacijama.

Iako naši treneri imaju prilično iskustvo u predmetnim metodama, za Targer E&C ovaj program za „Zeleni pojas“ predstavlja prvi kojeg izvodi za taj nivo na otvorenom tržištu. To je i razlog da želimo poslati poruku da je ovo samo početak i da ćemo skupa sa TRA, tešanjskim privrednicima, kao i svim ostalim zainteresovanim organizacijama u BiH i regionu raditi na daljnjem popularisanju metoda koje su japansku privredu dovele na prijesto po pitanju efikasnosti, kvaliteta i međusobnog respekta svih u poslovanje uključenih faktora.

Više o TRA pročitajte ovdje.

Za sve informacije o programu Lean Six Sigma stojimo Vam na raspolaganju.