Njemački GIZ i AHK obučavaju trenere za izvoz

Img 28.09.2015 - Predstavnik firme Targer Engineering & Consulting, Tarik Kadrispahić, je nakon učešća i uspješnog okončanja treninga izvedenog od strane Vanjsko-trgovinske komore Njemačke (AHK), tj. njezinih ogranaka u Bosni i Hercegovini i Srbiji koji se zovu Predstavništvo njemačke privrede u BiH / Srbiji (Delegation der Deutschen Wirtschaft in BuH / Serbien) stekao diplomu trenera na temu “Izvozni menadžment“, odnosno “Export Management – Foreign trade practices“. Trening u trajanju od 40 sati održan je u Beogradu i Sarajevu, a okončan je 23.09.2015 god. dodjelom certifikata.

Program obuke budućih trenera iz BiH, Makedonije i Srbije izveden je pod pokroviteljstvom Njemačkog društva za međunarodnu saradnju (GIZ – Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit GmbH), a izvršavanje samog treninga od strane AHK. Programom ovog treninga su obuhvaćeni već iskusni stručnjaci u međunarodnom poslovanju i savjetovanju kompanija, a predviđeno je da oni samostalno uz podršku i superviziju AHK održavaju daljnje treninge u dodjeljenim državama/regijama. Također, predviđeno je da GIZ sufinansira naredni pilot trening, nakon čega program treba da postane samoodrživ i samofinansirajući.

Trening je koncipiran tako da polaznicima iz izvozno orjentisanih organizacija omogući stjecanje ili nadogradnju vještina iz izvoznih aktivnosti, počevši od selekcije tržišta, preko organizacije prodaje, proizvodnje ili trgovine pa sve do završavanja pravno/administrativnih poslova.

Program je u devedestim godinama postigao veliki uspjeh u pripremi njemačkih kompanija za izlazak na inostrana tržišta, a u ovom slučaju prilagođen je stanju industrije i poslovnog okruženja u regiji Zapadnog Balkana. Ovim programom država Njemačka pokušava pomoći ekonomiji BiH i regiona.

Pojedinci i organizacije zainteresovani za učešće na treningu “Izvozni menadžment“ mogu se za sve informacije obratiti nama ili direkno u Predstavništvo njemačke privrede u BiH.

Linkovi:

AHK BiH

GIZ BiH